Usturoita (Alliaria officinalis)

Usturoita este flora spontana specifica zonelor de clima temperata a Europei. In Romania este raspandita in padurile de foioase, in tufarisuri, locuri umbroase din gradini, livezi, poieni, pe langa drumuri sau garduri. Usturoita are tulpina inalta de pana la 80 cm, ramificata la varf. Frunzele sunt adanc crestate pe margini, cresc opus si sunt mari. Florile cresc in varful tulpinii, grupate in inflorescente si sunt de culoarea alba si au cate 4 petale. Dintre elementele chimice din compozitie subliniem: ulei eteric (asemanator usturoiului), saruri minerale, caroten, saponine, zaharoza, glicozizi, mirozina, siringina, celuloza,  sulfocianat de alilca. Principalele calitati ale plantei sunt: antiputrida, antiseptica, detergenta, vulnerara, actiune contra viermilor intestinali, diuretica, sudorifica, astringenta, expectoranta, antispasmodica, bactericida, antifermescibila, cardiotonica, vasodilatatoare. In fitoterapie se foloseste partea aeriana a plantei, dar proaspata. Trebuie recoltata in aprilie- mai. Prin uscare isi pierde proprietatile.


Uz intern:  

- astm,  diaree,  hipertensiune, scorbut, detoxifierea organismului (mai ales in cazul fumatorilor) -  sub forma de infuzie din planta proaspata, tinctura, pot fi adaugate frunzele proaspete in salate.


Uz extern:


- abcese, artroza, cangrene, eczeme, furuncule, inflamatii externe, rani, traumatisme, ulceratii -  sub forma de suc proaspat aplicat local sau planta zdrobita.


Efecte adverse:


- Supradozajul produce: gastro-enterite, colici, nefrite.

Citeste si despre:

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi Remedii naturale pentru cancerul de san Alimente care previn cancerul de colon Fitoterapia hiperglicemiilor Ghid simplu al plantelor Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate Plan de detoxifiere pentru 7 zile Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor 9 alimente recomandate cand aveti gripa