Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Tarhonul este o planta medicinala iubitoare de lumina, care creste sub forma de tufa. La noi in tara, tarhonul este o planta de cultura, nu creste spontan. Frunzele sunt lungi, ascutite, aromate si au gust amarui-acrisor. Florile au culoare galbena. fructele sunt achene mici ca dimensiune.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana a plantei. Tarhonul infloreste in lunile august sau septembrie.

Tarhonul contine uleiuri volatile, substante amare, saruri minerale, vitamine din grupul b, vitamina C.

Planta are actiune stomahica, carminativa, diuretica, expectoranta.

Tarhonul este folosit si in gastronomie pentru aromatizarea preparatelor culinare.

 

Uz intern:

- inapetenta, anorexie, tulburari dispeptice, edeme, boli digestive, boli hepatice, reumatism, afectiuni ale rinichilor, bronsita,  boli reumatice - sub forma de infuzie, decoct.

Citeste si despre:

Reactii ale pielii cauzate de plante 5 supe care ne ajuta sa slabim Alterarea gustului Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Alergenii din aer Viermii si parazitii intestinali 6 retete sanatoase de vara Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic Balonarea: cauze, simptome, tratament Argumente pro si contra acupuncturii