Santal (Santalum album)

Este un arbore mic, originar din Asia, mai raspandit fiind in India. Santalul poate ajunge pana la 6 m inaltime si poate trai pana la 100 de ani. Partea centrala a tulpinii este galbuie si aromata discret. Frunzele sale sunt subtiri, cresc opuse si sunt ovale pana la lanceolate. Au suprafata neteda, lucioasa, sunt verzi stralucitoare si pe partea inferioara sunt mai deschise la culoare. Florile sale cresc grupate in inflorescente terminale pe ramuri, sunt mici si sunt colorate in rosu intens. Dintre elementele chimice din compozitia plantei amintim: santalen, terpene, uleiuri esentiale- santarol,  taninuri. Principalele calitati ale santalului sunt: antiseptica, antifungica, stimuleaza sistemul imunitar, usor sedativa, antioxidanta, astringenta, antiinflamatoare, diuretica. In fitoterapie se utilizeaza miezul trunchiului. Santalul este folosit in industria parfumurilor, industria cosmetica, aromoterapie, iar lemnul sau este apreciat de sculptori.

Uz intern:

- gonoree, cistita, infectii uro- genitale, edeme, afectiuni gastrice, stres - sub forma de ulei esential.


Uz extern:

- afectiuni cutanate, acnee, dureri gingivale, migrene, dureri abdominale si toracice, tumori, rani, hidratarea pielii uscate- sub forma de ulei esential.

Citeste si despre:

Primii dinti la copii sau eruptia dentara Aromoterapia Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Beneficiile busuiocului Cele mai populare uleiuri esentiale Punctele negre sau comedoanele Accidentul vascular cerebral si capacitatea de comunicare Indispozitia emotionala si gandurile negative Celulita: tratament la domiciliu Vorbirea intarziata
Cere sfatul medicului ×