Prazul (Allium porrum)

Planta erbacee bienala sau trienala, cultivata in majoritatea regiunilor tarii.

Bulbul este alungit, iar tulpina este groasa, de culoare alba. Frunzele sunt lungi, cu varf ascutit. Florile au culoare alba. In scop fitoterapeutic se utilizeaza bulbul si semintele.

prazul contine glucide, proteine, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, saponine vitamine (C, PP, B6), substante minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu).

Prazul are efect antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic, vasodilatator. Planta are aroma si gust specific

Prazul se foloseste in gastronomie pentru prepararea diverselor tipuri de mancaruri si salate.

 

Uz intern:

 

- gripa, angina, afectiuni cardiace, arterite, astm bronsic, bronsite, traheite, laringite, guta, convalescenta, constipatie, sterilitate - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

 

- furuncule, panaritii, abcese, piodermita - sub forma de cataplasma, compresa, spalaturi locale.

Citeste si despre:

Dieta anti-imbatranire Plan de detoxifiere pentru 7 zile Trecerea la dieta de toamna 7 salate pe care copiii le vor adora Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Ceapa, beneficii pentru sanatate Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Plante care va ajuta sa slabiti Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer Alimentatia corecta pe timp de iarna