Planta erbacee bienala sau trienala, cultivata in majoritatea regiunilor tarii.
Bulbul este alungit, iar tulpina este groasa, de culoare alba. Frunzele sunt lungi, cu varf ascutit. Florile au culoare alba. In scop fitoterapeutic se utilizeaza bulbul si semintele.
prazul contine glucide, proteine, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, saponine vitamine (C, PP, B6), substante minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu).
Prazul are efect antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic, vasodilatator. Planta are aroma si gust specific
Prazul se foloseste in gastronomie pentru prepararea diverselor tipuri de mancaruri si salate.
Uz intern:
- gripa, angina, afectiuni cardiace, arterite, astm bronsic, bronsite, traheite, laringite, guta, convalescenta, constipatie, sterilitate - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- furuncule, panaritii, abcese, piodermita - sub forma de cataplasma, compresa, spalaturi locale.