Orzul (Hordeum vulgare)

Planta medicinala si alimentara (cereala) de cultura la noi in tara, intalnit in zone de campie si stepa.

Tulpina este in forma de pai iar frunzele sunt liniare si late. Florile cresc sub forma de spic compus. Fructul este o cariopsa. Orzul infloreste in luna iunie sau iulie.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele. Recoltarea se face in faza de coacere deplina, de obicei toamna.

Planta contine proteine, glucide, alcaloizi, maltina, amidon, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, vitamina a, B, C), enzime.

Orzul are efect emolient, antidiareic, tonic, antiinflamator, febrifug.

Planta se utilizeaza si in industria alimentara pentru fabricarea berii, glucozei, alcoolului, produselor de panificatie.

Uz intern:

- bronsite cronice, boli renale, convalescenta, boli hepatice, diaree, hipotensiune, hemoroizi, guta, tuberculoza, rahitism, febra, inflamatii ale cailor urinare (cistite, nefrite), boli ale aparatului respirator superior, diabet- sub forma de decoct, fiertura.

Uz extern:

- infectii cutanate, furuncule, afte bucale, boli reumatice, amigdalita - sub forma de bai sau spalaturi locale, compresa, cataplasma.

Citeste si despre:

Beneficiile pentru sanatate ale orzului Boala celiaca (enteropatia glutenica) Rozaceea Gluten Acneea chistica Boala celiaca si dieta fara glutenĀ  Ingredientele nocive din bere Intoleranta la gluten Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului