Nemtisorul de camp (Delphinium consolida)

Planta medicinala intalnita in majoritatea regiunilor in tara noastra, din zona de campie pana in zona alpina. Tulpina este dreapta, ramificata, acoperita cu peri rari. Frunzele sunt subtiri si fidate, asemanatoare cu cele de marar. Florile au culoare violet-albastruie, roz sau alba. Fructul este o folicula. Nemtisorul de camp infloreste din luna iunie pana in luna agust.  In scop fitoterapeutic se utilizeaza florile.

Planta contine flavonoide, antociani, alcaloizi, glicozizi.

Are efect vermifug, diuretic, purgativ, cicatrizant.

 

Uz intern:

 

- boli reumatice, guta, astm bronsic, sterilitate, hipertensiune, constipatie, afectiuni renale, viermi intestinali - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

 

- plagi, rani, hemoroizi - sub forma de cataplasma, spalaturi sau bai locale

 

Efecte adverse:


 

- Nu se recomanda utilizarea altori parti din componenta plantei, cu exceptia florilor, planta fiind toxica. Intoxicatia determina insuficienta cardiaca, varsaturi, dureri abdominale, asfixie.

Citeste si despre:

Nutrientii din diferite tipuri de lapte Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Tularemia Ce poti face pentru a avea orgasm simultan Glaucomul - generalitati Alergiile copiilor Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) Glaucomul