Matreata bradului (Usnea barbata)

Matreata bradului este un lichean simbiont, care se dezvolta pe arborii de conifere, intalnit in Europa, America de Nord, Canada si Asia. In Romania apare in padurile de brad si molid din regiunile montane. Este un lichean cu talul fruticulos, de culoare verde- cenusiu, pendular, cu numeroase ramificatii lungi. Se fixeaza pe planta simbionta prin intermediul unui disc. Apotecile sale sunt lungi si ciliate. Printre elementele chimice din compozitia plantei se numara: acidul ursinic, taninul, polifenoli, substante amare, saruri minerale, etc.

Principalele calitati ale plantei sunt: antimicrobian, antiviral, imunostimulator si antidiareic. In fitoterapie este utilizata intreaga planta, ce se recomanda a fi recoltata in perioada decembrie-martie.

Uz intern:

- afectiuni intestinale (in special enterocolite), angine, diaree,  gripa, raceli - sub forma de  infuzie de praf de planta, tinctura.

Uz extern:

- gingivita, stomatite -  sub forma de gargara cu infuzie de planta macinata.

Citeste si despre:

Ghidul barbatului in alegerea produselor de ingrijire personala Ce ar trebui sa stii despre matreata? De ce speranta de viata a barbatilor este mai scurta decat a femeilor Top 6 probleme de sanatate la barbati 6 greseli pe care barbatii le fac cand vine vorba de sex Cauzele obezitatii la barbati Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja Lipsa apetitului sexual la barbati Dieta de slabire pentru barbati