Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja

Actualizat: 26 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Barbatii nu au, de obicei, nici o scuza serioasa pentru faptul ca nu au un corp asa cum isi doresc. Daca dvs. credeti ca nu aratati bine este usor sa imbunatatiti modul in care aratati.

Sincer, nu este greu ca aspectul dvs. fizic sa devina mai placut. Iata mai jos cateva sfaturi pentru barbatii care doresc acest lucru.

Mancati ponderat si evitati alimentele nesanatoase

Nu trebuie sa mancati orice tip de mancaruri si nici in cantitati prea mari. Pentru ca muschii sa devina vizibili si sa scapati de grasime, puteti respecta pasii urmatori:
- mancati fructe la micul dejun
- consumati la gustarea de dimineata nuci si stafide
- alegeti carnea de pui fara piele, peste, orez, fasole sau o salata bogata in proteine cu un dressing fara grasimi, la masa de pranz
- la mijlocul dupa-amiezii axati-va pe o gustare compusa din fructe, nuci sau legume
- faceti la masa de seara alegeri similare cu cea de la pranz si incheiati-o inainte de ora 20
- dupa ora 8 luati o gustare formata din prajituri de fructe, legume, floricele de porumb sau orez simplu
- beti cat mai multa apa
- consumati alcool cu limita sau renuntati la acesta
- evitati sa consumati paine, branza, orez si paste (sau daca nu va puteti abtine, diminuati considerabil cantitatile).

Faceti miscare

Trebuie sa faceti miscare in mod constant pentru a arde caloriile si pentru ca muschii sa se alungeasca.

Alergati, plimbati-va cu bicicleta, sariti coarda si faceti orice tip de exercitii cardio cel putin 20 de minute pe zi pentru a mentine metabolismul la un nivel maxim.

In plus, puteti sa urcati scarile in loc sa folositi liftul sau sa mergeti pe jos la magazin in loc sa folositi masina.

Consolidarea masei musculare

Este important sa faceti schimbari si sa urmati o dieta sanatoasa dar pentru ca muschii sa devina vizibili si stratul de grasime sa dispara.

In acest scop trebuie sa mergeti la o sala de gimnastica si sa va concentrati asupra exercitiilor fizice pe diverse grupe de muschi de mari dimensiuni (in acest scop sunt recomandate flotarile, genuflexiunile, impingerile, ridicarea de greutati, etc.).

Incalzirea muschilor este importanta mai ales daca nu ati facut anterior activitate fizica. Exercitiile fizice au acelasi efect si daca le faceti la domiciliu.

Recomandari pentru imbunatatirea aspectului fizic

Specialistii va pot oferi cateva sfaturi legate de ingrijirea si optimizarea conditiei fizice. In primul rand trebuie sa aveti un abdomen plat. Indiferent de tipul exercitiilor trebuie sa stiti ca pentru a va consolida muschii mai mari, important este sa fiti in forma si sa alegeti exercitiile fizice potrivite.

Incercati sa va concentrati asupra doua sau trei parti ale corpului pentru inceput, sau sa construiti un program complet de antrenament care sa contina exercitii menite sa solicite fiecare parte a corpului.

Daca aveti probleme medicale sau varsta de peste 45 de ani, cereti intai avizul medicului inainte de a incepe un program de fitness.

Pectorali dezvoltati

Pentru pectorali proeminenti, incepeti cu acest tip de exercitiu: asezati-va pe spate cu picioarele pe sol. Tineti cate o greutate in fiecare mana, la nivelul pieptului. Ridicati greutatile in sus si coborati-le incet, inapoi. Incepeti intotdeauna exercitiile cu greutati usoare, cu reprize de 15-20 de repetari, pentru a fi in forma.

Incet, incet complicati exercitiile, folositi gantere cu greutati mai mari si faceti 8-12 repetari. Scopul este sa faceti trei seturi de exercitii si sa va odihniti 30-90 secunde intre seturi.

Un alt tip de exercitiu care ajuta la dezvoltarea muschilor perctorali prespune sa va intindeti pe spate cu cate o gantera in fiecare mana. Ridicati ganterele mai sus de piept la nivelul umerilor. Tineti palmele fata in fata si tinand coatele usor indoite inspirati si aduceti greutatile usor spre piept. Expirati si ridicati incet greutatile in pozitia de inceput.

Umeri sculptati

Miscarea numita "presa militara" sculpteaza muschii deltoizi care se gasesc in zona umerilor. Asezati-va pe o banca, cu spatele rezemat de spatar. Tineti ganterele la inaltimea umerilor si palmele indreptate inainte. Expirati si impingeti ganterele pana cand coatele sunt complet extinse. Inspirati pe masura ce aduceti usor greutatile inapoi.

Gambe dezvoltate

Daca aveti gambele prea subtiri si doriti sa va simtiti confortabil in pantaloni scurti puteti incerca aceasta miscare simpla: tineti ganterele sau greutatile pe langa corp si picioarele usor departate. Ridicati-va pe calcaie pana cand intreaga greutate a corpului este lasata pe membrele inferioare.

Contractati muschii abdominali pentru ca acestia sa va ajute la mentinerea echilibrului si apoi coborati incet, inapoi pe toata talpa piciorului. Alte miscari recomandate pentru lucrarea muschilor picioarelor sunt genuflexiunile si ridicarea de greutati cu ajutorul membrelor inferioare, stand pe banca.

Muschii spatelui

Spatele este o alta zona pe care nu trebuie sa o neglijati in timpul sezonului de inot. Marele dorsal este cel mai mare muschi al spatelui care se intinde de la mijlocul spatelui catre talie.

Puteti exersa acest muschi cu ajutorul benzilor de rezistenta sau cu benzile elastice. Trageti de aceste benzi de rezistenta cu cele doua maini, dincolo de latimea umerilor, pastrand coatele drepte si tinandu-le pe langa corp. Extindeti cotul si repetati exercitiul.

Pedalare

Incercati sa va dezvoltati muschii abdominali cu ajutorul pedalarii. Cercetatorii au demonstrat ca prin aceste exercitii fizice se vor tonifia muschii abdominali, atat cei oblici cat si cei drepti.

Stati culcati pe spate si pedalati din picioare ca atunci cand mergeti pe bicicleta. In timp ce pedalati, atingeti cu cotul genunchiul opus. Asigurati-va ca zona inferioara a spatelui va ramane lipita de podea.

Exercitii (rotiri) la cablu

Exercitii in care nu trebuie sa stati pe podea sunt rotirile la cablu. Stand in picioare, tineti un cablu aproape de partea superioara a abdomenului. Trageti cu mana cablul intr-o parte a corpului, nu direct in fata dvs. Incordati muschii abdominali si incet rasuciti torsul in sens opus de cablu. Mentineti pozitia cateva secunde si reveniti in pozitia initiala. Dupa un set de 8-12 repetari, schimbati mana.

Importanta activitatii fizice

Pentru a avea un corp de invidiat, trebuie sa ardeti grasimea abodominala care se ascunde sub muschii dvs. Daca preferati exercitii de intensitate moderata cum ar fi mersul pe jos, ca sa va atingeti scopul trebuie sa faceti intre 30-60 de minute de activitate fizica de cel putin 3-4 ori pe saptamana.

In cazul in care preferati activitatile energice, cum ar fi inotul sau alergatul, un total de una-doua ore pe saptamana ar trebui sa fie suficient.

Indepartarea parului de pe corp

In general barbatii tineri sunt cei care doresc sa isi indeparteze parul de pe corp (indiferent de metoda: radere, taiere sau epilare cu ceara). Cel mai frecvent este indepartat parul de pe spate, torace si zona pubiana. Pentru a evita indesirea parului, eliminarea acestuia cu ceara este cea mai buna optiune pentru zonele exinse, cum ar fi pieptul si spatele.

Evitati costumele de baie elastice

Chiar daca majoritatea costumelor de baie sunt fabricate din materiale elastice, acest stil poate accentua chiar si un surplus minor de grasime in jurul taliei. Pentru o optiune mai fericita si eleganta, alegeti pantaloni scurti care sunt stransi in talie cu siret sau nasturi.

Un costum de baie care sa va avantajeze

Dupa ce v-ati implicat in programul de fitness si ati acordat atentie corpului dvs. ar putea fi momentul sa stiti tip de constum de baie v-ar putea avantaja. Sortul si pantalonii scurti largi arata cel mai bine daca sunt purtate de barbati tineri, sub 20 de ani.

In cazul in care ati depasit de mult anii adolescentei, luati in considerare modele de costume de baie care stau deasupra soldurilor. Evitati modelele prea stramte sau prea largi.

Ingrijirea pielii

Atunci cand mergeti la plaja, trebuie sa va protejati pielea de razele soarelui, apa si nisipul care amplifica efectul razelor ultraviolete ale soarelui. In acest scop puteti folosi un produs cu factor de protectie solara de 30 sau mai mare.

Indicate sunt tipurile de creme rezistente la apa. Produsele sub forma de geluri sunt indicate pentru locurile in care creste parul cum ar fi scalpul sau pieptul.

Acordati atentie ingrijirii picioarelor

Nici un corp nu este atragator la plaja daca picioarele nu sunt curate. Cand se vor taia unghiile de la picioare nu se vor taia colturile intrucat aceata procedura va predispune la cresterea unghiei incarnate. Daca apelati la serviciile unei pedichiurist profesionist asigurati-va ca salonul sterilizeaza corect ustentilele folosite.

Nu lasati tehnicianul sa va elimine cuticulele sau sa va elimine pielea moarta cu ajutorul unui brici special. O data ce unghiile de la picioare vor fi cosmetizate veti fi pregatiti pentru plimbari in picioarele goale pe plaja.

Importanta alimentatiei

O silueta de invidiat: mancati fructe si legume

Daca incercati sa pierdeti in greutate, trebuie sa reduceti numarul total de calorii, dar ar putea exista alimente pe care veti dori sa le consumati si mai mult. Exista dovezi ca persoanele care mananca multe fructe si legume vor fi protejate impotriva cresterii in greutate.

Mancati o salata consistenta inainte de pranz sau cina pentru a va ajuta sa mancati cat mai putin in timpul mesei, reducand astfel numarul total de calorii.

Alegeti cerealele integrale

O alta categorie de alimente pe care o puteti consuma in cantitati mai mari cuprinde cerealele integrale, painea si pastele din faina integrala din grau, orezul brun si diverse tipuri de cereale.

Adultii ale caror mese sunt bogate in fibre care provin din cerealele integrale vor avea o greutate mai mica decat cei care consuma mai putine cereale integrale.

Limitati consumul de alcool

Nu doar consumul de bere poate duce la cresterea in dimensiuni a burtii. Acest efect il are in general alcoolul si toate tipurile de calorii goale pe care corpul le stocheaza sub forma de grasime si care scad capacitatea corpului de a rezista la diferite tipuri de alimente.

Cercetarile au dovedit ca persoanele care beau foarte mult, indiferent de forma de alcool, au tendinta sa creasca in greutate. Incercati sa consumati bauturi cu cat mai putine calorii, sa le sorbiti incet sau sa le alternati cu apa minerala sau plata.

Acidul linoleic

In magazinele care comercializeaza produse care au rolul de a imbunatati starea de sanatate a unei persoane veti putea gasi inclusiv suplimente care se considera ca ar putea topi grasimile.

Exista destul de putine dovezi care sa sustina aceste afirmatii. O exceptie este acidul linoleic conjugat (CLA). Intr-un studiu, adultii supraponderal care au folosit CLA timp de sase luni au pierdut o cantitate destul de importanta de grasime de la nivelul picioarelor si din zona taliei, comparativ cu cei care au utilizat placebo. Cereti sfatul medicului, inainte de a lua aceste suplimente.

Alte tipuri de suplimente

Un alt supliment a carui actiune este promitatoare este ceaiul verde. O echipa de cercetatori a analizat mai multe suplimente care contribuie la scaderea in greutate.

Acestia au ajuns la concluzia ca exista suficiente argumente care sa sustina proprietatea ceaiului verde si a cafeinei de a arde grasimile. S-a considerat ca si uleiul de peste ar ajuta la pierderea in greutate, dar au existat studii care au pus la indoiala aceasta afirmatie.


Citeste si despre:

Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii Amortirea degetelor si afectiunile asociate Acneea fungica - cauze, simptome, tratament Substantele cancerigene din viata de zi cu zi Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice MedLife continua programele de invatare pentru medicii din cadrul grupului prin organizarea unui masterclass in chirurgie ortopedica la Spitalul Humanitas din Cluj Teste care te ajuta sa afli daca esti predispus sa dezvolti cancer Ganglioni cervicali inflamati - cand si de ce apar Timpan perforat – cauze si tratament
Cere sfatul medicului ×