Marar (Anethum graveolens)

Planta anuala, cu flori de culoare galbena, care creste pe orice fel de teren bogat in umiditate. In scop fitoterapeutic se exploateaza partea aeriana a plantei si semintele recoltate inainte sau in timpul infloririi. Semintele se recolteaza in momentul in care culoarea lor devine maronie.

Mararul este un remediu folosit in cazul bolilor sau proceselor inflamatorii, stimuleaza lactatia, este antispastic, antimicrobian si carminativ. Mararul contine flavonoide, ulei volatil (carvona) fitoestrogeni si fitonutrienti, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, cupru, vitamina B3, vitamina C cu efect antioxidant asupra organismlui.

Este o planta cu aroma intensa, care se utilizeaza intergral in gastronomie, ca ingredient si condiment.

 

Uz intern:

- seminte - meteorism abdominal, colici abdominale, stimularea secretiei lactate, inflamatii ale aparatului urinar, sindrom de colon iritabil, dispepsie, cistite, frigiditate, impotenta sexuala, insomnie, menstre abundente, sindrom premenstrual, retentii hidrice, edeme,  simptome ale menopauzei, osteoporoza, lauzie, aerofagie, previne complicatiile diabetului, boli cardiace - sub forma de infuzie, pulbere, tinctura

 

Uz extern:

- semintele - seboree, dermatite pruriginoase, pigmentatii cutanate, hemoroizi - sub forma de comprese, bai locale

Citeste si despre:

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice Celulita: tratament la domiciliu Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima Detoxifierea de primavara Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Dieta cu grepfrut Ardeti grasimile si dezvoltati-va musculatura in 5 saptamani