Macris iepuresc (Oxalis acetosella)

Macrisul iepuresc este o palnta din flora spontana din regiunile cu clima temperata. In tara noastra este o planta comuna in padurile de munte, in molidisuri si fagete, pe soluri acide si bogate in humus.

Este o planta de talie mica mica ce are in pamant un rizom din care pleaca frunzele trifoliate. Florile sunt mici, cate una pe fiecare tulpina, albe cu vinisoare purpurii. Intreaga planta are gust acrisor placut.

Dintre substantele chimice din compozitia plantei amintim: acid oxalic, oxalat de potasiu, tanin, mucilagii, pectine, enzime, principii sulfurate, saruri minerale, vitamina C.Principalele calitati ale Macrisului iepuresc sunt: diuretic, antidiareic, antiscorbutic, antidot in intoxicatii cu arsen si mercur. In fitoterapie sunt utilizate frunzele si radacinile (crude sau uscate).

Uz intern:

- astenie de primavara, avitaminoze, boli hepatice cronice, cancer, diaree, digestie dificila, dureri de piept, febra, inapetenta, intoxicatii cu metale grele, scleroza in placi - sub forma de frunze proapete mancate ca atare, decoct de planta proaspata sau uscata, decoct de radacina.

Uz extern:

- abcese, leziuni bucale - chiar ulcerate, rani, scabie - frunzele zdrobite aplicate local, frunze uscate amestecate cu miere se aplica pe locurile cu afectiuni si au un puternic efect cicatrizant, lanolina amestecata cu pasta din radacini si frunze se aplica in locurile afectate de scabie.

Citeste si despre:

Cheiloschizis (buza de iepure cu o fisura mediana)

Tularemia

Despicatura valului palatin (Palatoschizis)

Dieta Dukan

Dieta cu ciocolata

Alergia, mai agresiva ca niciodata

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Celulita: tratament la domiciliu

Monitorizarea prenatala a anomaliilor fetale

Zooterapia: animale care vindeca oameni