Planta este originara din Europa. Lintea este o planta scunda,de circa 40 cm inaltime, paroasa. Frunzele sunt paripenat compuse. Florile au culoare alb- albastrui. Semintele plantei sunt comestibile si cresc in pastai asemanatoare celor de mazare. Dintre elementele chimice continute de planta amintim: amidon, fier, calciu,sodiu si potasiu (care favorizeaza asimilarea grasimilor), vitaminele b, C, mangan, apa, protide, hidrati de carbon, lipide, saruri minerale, celuloza, 162 mg de purine la 100 g, acid uric.Principalele calitati ale Lintei sunt: foarte nutritiva si printre cele mai digeste, galactogog, energizant, antiinflamator, ajuta la scaderea colesterolului din sange. In fitoterapie sunt utilizate semintele. Aceste seminte, alaturi de soia, reprezinta o alternativa pentru vegetarieni, reprezentand o foarte bogata sursa de proteine.
Uz intern:
- convalescenta, crestere, dispepsii, mamele care alapteaza pentru marirea cantitatii de lapte, sportivi, persoane cu colesterol ridicat - consumata ca atare in salate, sub forma de faina.
Uz extern:
- abcese, echimoze, flegmoane, furuncule, rani, reumatism - sub forma de faina de linte amestecata cu apa si pasta rezultata aplicata local.
Contraindicatii:
- Datorita continutului ridicat de acid uric se recomanda sa nu fie utilizata de persoanele care au acid uric in sange (bolnavii de guta).