Lintea (Lens culinaris)

Planta alimentara dar si medicinala cultivata la noi in tara. Lintea este acoperita de peri desi. Funzele sunt paripenat compuse. Florile sunt de culoare alba. Fructul este o pastaie cu seminte comestibile. Semintele variaza ca dimensiune si culoare in functie de soi (culoarea variaza: portocaliu, rosie, maro, verde).

Lintea infloreste din luna mai pana in luna iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele.

Lintea contine fibre, proteine, amidon, glucide, lipide, calciu, sodiu, magneziu, mangan,  fosfor, fier, vitamina a, vitamina b, vitamina c.

Planta are calitati galactogene, tonice.  Este utilizata in gastronomie, intrand in componenta preparatelor culinare.


 

Uz intern:
 

- convalescenta, stimularea lactatiei, dispepsie, efort intelectual, astenie, boli hepatie, anemie feripriva, afectiuni gastrointestinale, hipercolesterolemie, boli cardiace - sub forma de fiertura, faina.

 

Uz extern:

- abcese, plagi - sub forma de cataplasma.


Contraindicatii:

 
- Consumul de linte nu se recomanda in cazul bolilor de rinichi.

Citeste si despre:

Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa