Leusteanul (Levisticum officinale)

Planta perena cultivata, uneori datorita conditiilor de mediu sau cultura se poate salbatici.

Leusteanul prezinta un rizom gros, usor brun, ramificat care se ontinua cu o tulpina aeriana dreapta si ramificata de pana la 2.5 m inaltime. Frunzele au forma de elipsa sau rombica, crestate si consistente, culoare verde-lucitor, cu teci membranoase si proeminente, prinse de tulpina prin petiol si cu un miros puternic, specific. Infloreste pe tot parcursul verii, cu flori mici hermafrodite, cu petale galbe-deschis. Fructul este dicariopsa lat-eliptica cu mericarpii cu coaste aripate.

 In scop fitoterapeutic se poate utiliza intreaga planta dar in special rizomul, frunzele si semintele. Leusteanul se poate utiliza sub forma proaspata dar si uscat ca pulbere sau in infuzii si tincturi.

Planta contine uleiuri eterice, terpinol, vitamine (acid scorbic), acizi organici, saruri minerale, glucide simple, amidon, rezine.

Are actiune diuretica, expectoranta, carminativa, sedativa, reglatoare a tractului intestinal. Planta este utilizata si in gastronomie, fiind un apreciat condiment folosit la ciorbite si fripturi.

 

Uz intern:


- colicile abdominale la copii, constipatie, edemele cardiace si renale, bronsitele, traheitele, constipatiile, durerile menstruale, hipertensiune, tuse cu guturai, tuse convulsiva, pofta de mancare excesiva - sub forma de infuzie, decoct, tinctura din radacina, frunze si seminte sau chiar planta maruntita si mestecata.

 

Uz extern:

 

-  dureri de cap, urticarie, junghiuri, muscaturi de sarpe – sub forma de infuzie, decoct, cataplasma

Citeste si despre:

Beneficiile pentru sanatate ale papadiei Fitoterapia hiperglicemiilor Detoxifierea de primavara Remedii naturiste pentru probleme urinare Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Vitaminele Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor Beneficii terapeutice uimitoare ale borsului Tensiunea oscilanta - cum te afecteaza 7 remedii naturale pentru ameliorarea durerii
Cere sfatul medicului ×