Planta perena cultivata, uneori datorita conditiilor de mediu sau cultura se poate salbatici.
Leusteanul prezinta un rizom gros, usor brun, ramificat care se ontinua cu o tulpina aeriana dreapta si ramificata de pana la 2.5 m inaltime. Frunzele au forma de elipsa sau rombica, crestate si consistente, culoare verde-lucitor, cu teci membranoase si proeminente, prinse de tulpina prin petiol si cu un miros puternic, specific. Infloreste pe tot parcursul verii, cu flori mici hermafrodite, cu petale galbe-deschis. Fructul este dicariopsa lat-eliptica cu mericarpii cu coaste aripate.
In scop fitoterapeutic se poate utiliza intreaga planta dar in special rizomul, frunzele si semintele. Leusteanul se poate utiliza sub forma proaspata dar si uscat ca pulbere sau in infuzii si tincturi.
Planta contine uleiuri eterice, terpinol, vitamine (acid scorbic), acizi organici, saruri minerale, glucide simple, amidon, rezine.
Are actiune diuretica, expectoranta, carminativa, sedativa, reglatoare a tractului intestinal. Planta este utilizata si in gastronomie, fiind un apreciat condiment folosit la ciorbite si fripturi.
Uz intern:
- colicile
abdominale la copii, constipatie, edemele cardiace si renale, bronsitele,
traheitele, constipatiile, durerile menstruale, hipertensiune, tuse cu guturai,
tuse convulsiva, pofta de mancare excesiva - sub forma de infuzie, decoct, tinctura
din radacina, frunze si seminte sau chiar planta maruntita si mestecata.
Uz extern:
- dureri de cap, urticarie, junghiuri, muscaturi de sarpe – sub forma de infuzie, decoct, cataplasma