Frunctele contin ulei volatil, zaharuri, acizi organici, saruri de potasiu si calciu si un principiu amar, iuniperina. Frunzele sunt sub forma de ace, tepose si isi pastreaza mereu culoarea verde. Florile se recoleaza in luna mai. Fructul este o baca (boaba) neagra, care se coace tocmai in al doilea an, din luna septembrie pana in decembrie.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele culese toamna tarziu si lemn de ramuri. Planta actioneaza ca diuretic, antiseptic, emenogog, carminativ, antireumatic. fructele de ienupar se folosesc si pentru obtinerea de bauturi alcoolice, dar si drept condiment in gastronomie.
Uz intern:
- fructele - anorexie, prostatita, inapetenta, uretrita gonococica, acnee, eczeme, furunculoza, artrita, bronsita, diabet, litiaza vezicala, edeme, cistite cronice, hipertenisune arteriala, tuse, lumbago, nevralgii, diabet, tuse - sub forma de infuzie, decoct, tinctura, ulei
- lemn de ramuri - edeme - sub forma de infuzie, decoct
Uz extern:
- fructele - ulcere cutanate atone, stimularea circulatiei periferice, articulatii tumefiate, boli reumatice - sub forma de cataplasme, bai locale, comprese.
- lemn de ramuri - acnee - sub forma de comprese.
Contraindicatii:
- Planta nu va fi utilizata in caz de hematurie (sange in urina).