Condurango (Marsdenia condurango)

Este o planta originara din padurea ecuatoriala sud- americana (mai ales in Peru, Ecuador si Columbia). Planta se aseamana cu vita de vie, este agatatoare si lemnoasa, si se catara pe trunchiurile copacilor in cautarea luminii. Frunzele sale au forma de inima si aspect catifelat. Florile cresc in manunchiuri umbeliforme, au culoarea alb- verzui si forma de clopotei. fructele sunt lungi de pana la 10 cm si au forma de suveica. Principalele componente chimice din compozitia scoartei sunt: condurangogenine glicozilate, principii amare, saponizide, fitosteroli si flavonide. Cele mai importante proprietati ale scoarteide condurango sunt: stimuleaza apetitul, regleaza digestia, hemostatica, diuretica, antitumorala, colagoga, tonic amar, carminativ. In fitoterapie este utilizata scoarta, care trebuie recoltata primavara devreme sau toamna tarziu.  

Uz intern:

- anorexie, afectiuni gastrice, afectiuni digestive, cancer, tumori, dispepsie, edeme, dureri de stomac, gastrita, afectiuni ale vezicii biliare, hemoragii interne, muscaturi de serpi, ulcer gastric  - sub forma de decoct, vin medicinal (din scoarta se extrage fluid si se amesteca cu vin alb 10/90), tinctura.

Citeste si despre:

Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci Lordoza lombara: cauze, simptome si optiuni de tratament Sindromul de disparitie a cailor biliare Hipoventilatia sau depresia respiratorie Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Lipodistrofia: diagnostic si tratament Rolul probioticelor in sanatatea gastrointestinala Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psihologice si medicale