Coada calului (Equisetum arvense)

Planta raspandita din zona de campie pana in cea de munte, de culoare verde deschis.. Are doua tipuri de tulpini: fertile, care apar primavara care dupa ce apar fructele, putrezesc si sunt inlocuite de tulpinile sterile care cresc la inceputul verii.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza tulpinile sterile de culoare verde. Tulpinile sterile se vor recolta din luna iulie pana in septembrie.

Planta contine acizi (salicilic, mailic, oxalic), equisetonina, flavonoide, nicotina, palustrina, fitosterina, vitamina c, ulei volatil, bioxid de siliciu, gliceride ale acizilor stearic, linoleic si oleic, saruri de potasiu.

Principiile active ale plantei au actiune bronhodilatatoare, antiinflamatoare, antimicrobiana, diuretica, expectorana si actioneaza ca un excelent antiseptic urinar si genital.

Uz intern:

- tulpini sterile - artrite, reumatism, tuse, boli ale rinichilor, ale vezicii urinare, prostata, afectiuni ale inimii, fracturi, hipertensiune arteriala, sangerari, rahitism, ateroscreloza, nevroze, diabet, amnezie, depresii, stare de slabiciune a organismului, boli metabolice, extenuare - sub forma de ceai, decoct, bai.

Uz extern:

- tulpini sterile - contuzii, edeme, degeraturi, cicatrizarea ranilor, neurodermite, eczeme, hiperhidroza, bromhidroza, ulceratii cutanate, aftoze, vergeturi, stomatite, plagi - sub forma de bai sau comprese.

Se recomanda ca recoltarea sa se faca doar de catre specialisti, intrucat exista diverse specii de plante, din aceeasi familie, asemanatoare, care sunt otravitoare.

Citeste si despre:

Celulita: tratament la domiciliu Detoxifierea de primavara Remedii naturiste pentru probleme urinare Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Dieta de 4 zile Detoxifierea ficatului si curatarea sangelui 5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii Greseli care va afecteaza rinichii si cum le puteti evita