Arbust cultivat mai ales in zonele submontane si deluroase. Florile sunt mici, de culoare galben-verzui la exterior si rosie spre interior, dispuse in ciorchini. Planta infloreste in lunile aprilie sau mai, iar fructele sunt coapte si pot fi recoltate in lunile iulie si august.
fructele au forma sferica, gust placut, aromat, dulce-acrisor si culoare neagra. Contin proteine, glucide, acizi organici, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, carotenoizi, vitamine din grupul B (B1, B2, si B6), vitamina c in cantitati mari, vitamina pp, flavonoizi, acizi organici, antocianine, pectine, taninuri, ulei esential.
Frunzele contin raninuri, ulei esential, saruri de potaziu, vitamina C, rutozizi. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele si frunzele.
fructele au proprietati deuprative, sudorifice, stomahice, antiinfectioase si cicatrizante.
Uz intern:
- fructe - anemie, surmenaj, insuficienta cardiaca, insuficienta respiratorie, pneumonie, gastrita, hipertensiune arteriala, ulcer, colita, diaree cronica, dizenterie, boli reumatice, pielonefrite, celulita, ateroscreloza, obezitate, tulburari circulatorii, boli oculare, insomnii si afectiuni ale sistemului nervos (astenii, stres, surmenaj) - consumate in stare cruda, sub forma de extract, sirop
- frunzele - simptome premenstruale, edeme, migrene, tuse convulsiva, guta, boli reumatice, boli cardiovasculare, febra - sub forma de infuzie
Uz extern:
- frunzele - intepaturi de insecte, plagi, fisuri cutanate - sub forma de comprese