Castan porcesc (Aesculus hippocastanum)

Castanul porcesc este un arbore de cultura, ornamental, original din Peninsula Balcanica. Acesta poate ajunge la inaltimi de pana la 30 de metri, are coroana globuloasa, cu frunze palmat-compuse.

Are florile de culoare alba, cu pete rosii. fructele sunt sfericice, contin seminte mari, brune ce se dezvolta intr-o capsula verde prevazuta cu tepi mici. Castanele contin saponide si substante amare.

In fitoterapie se folosesc coaja, frunzele, florile si semintele. Scoarta se recolteaza in luna aprilie, frunzele in luna mai, frunzele din mai pana in iunie, iar semintele in lunile septembrie-octombrie. Planta are proprietati astringente si antiinflamatoare, vasoconstrictive.


Uz intern:

- insuficienta venoase cronice, varice, edem, hemoroizi, luxatii, flebita, hipertrofie de prostata, malarie, tuse – decoct, tinctura, supozitoare, infuzie.

Uz extern:

- hemoroizi, ulceratii ale picioarelor, varice, reumatism, lupus – sub forma de bai, cataplasme.

Contraindicatii:

- Se recomanda evitarea consumului sub orice fel a plantei de catre bolnavii de rinichi si ficat, femeile insarcinate sau care alapteaza.

Citeste si despre:

Varicele - intre chirurgie si tratamente naturiste Tratamente pentru hemoroizi Carnea de porc: beneficii si riscuri Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc Beneficii si efecte adverse ale carnii de porc Teniaza Topul celor mai bune surse alimentare de proteine Gripa porcina virusul A H1N1 5 retete rapide si sanatoase pentru sarbatori