Anghinare (Cynara scolymus)

Este o planta medicinala viguroasa, cu frunze spinoase si mari, flori rosii violacee invelite la baza de solzi carnosi, comestibili. Este cultivata mai ales in zonele de deal, campie si la marginea padurilor.

Infloreste din luna mai pana in luna septembrie. Contine polifenoli, cinarina, flavonozide, oxidaze, polifenoli, insulina, glicozidele A si B, zaharului, acid clorogenic, tanoizi, saruri de potasiu si magneziu, derivati triterpenici, acizi,
compusi sterolici.

Se va recolta toata planta (desi cel mai des se folosesc frunzele care ating lungimi de peste 30 de cm) incepand cu luna iunie pana in septembrie. Componentele plantei au efect depurativ, diuretic, tonic, colagog, coleretic, antioxidant.

Uz intern:

- frunzele - boli urinare, enterite, dischinezii biliare, litiaze biliare, icter, fermentatii intestinale, boli hepatice, hipercolesterolemie, ateroscreloza, dislipidemii, obezitate, astm bronsic, constipatie, balonare, inapetenta, greata, dureri abdominale, guta, boli reumatismale - sub forma de infuzie.

Contraindicatii:

- Consumul plantei nu este indicat sub nici o forma in caz de boli renale si hepatobiliare.

Citeste si despre:

Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate Anghinarea – beneficii si contraindicatii Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti? Reactii ale pielii cauzate de plante Alimente bogate in antioxidanti Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Detoxifierea de primavara 28 de alimente supernutritive Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume