datorita lui sunt sanatoasa si am si un copil;
Buna seara. Am avut si am norocul sa fiu pacienta domnului ProfesorDr. Radu Vladareanu dupa citeva experiente neplacute cu diverse cadre medicale -ginecologi sau chirurgi .Am ajuns la domnul Profesor dr.Radu Vladareanu -intr-un mom...ent destul de critic -datorita sanatatii precare(un cancer).Am avut placerea sa descopar ca inca mai exista medici dedicati meseriei pe care au ales sa o practice-si total dedicati PACIENTELOR. Dupa consultatia efectuata de catre dnl.Profesor Radu Vladareanu --am stat de vorba cu dumnealui si mi-a raspuns la absolut toate neclaritatile care le-am avut-privind patologia pentru care ajunsesem la consult . Am fost tratata de catre domnul Prof.Dr.Vladareanu -si va pot spune ca acum ma simt foarte bine - NU STIU DACA VOI AVEA ATITEA ZILE SA-I MULTUMESC DOMNULUI PROFESOR PENTRU PROFESIONALISMUL DE CARE A DAT DOVADA IN SITUATIA MEA.SI FAPTULUI CA DATORITA DINSULUI EU POT striga in gura mare TRAIESC-SI VOI TRAI DATORITA ACESTUI MINUNAT DR. OM INAINTE DE A FI MEDIC -ALATURI DE PACIENTE .Un medic care isi iubeste meseria aleasa -iubeste OAMENII-in cazul nostru pacientele carora le dedica tot timpul pentru ca noi pacientele -femeile sa putem fi sanatoase si sa aducem pe lume copii mult doriti sanatosi . Il recomand cu cea mai mare caldura tuturor femeilor care au probleme si tuturor viitoarelor mamici daca vor sa aiba un copil sanatos. Un medic cum rar gasesti- [...] IL RECOMAND CU CEA MAI MARE CALDURA TUTUROR FEMEILOR CIT SI VIITOARELOR MAMICI.
Imi voi expune mai jos parerea despre capacitatea profesionala a d-lui doctor ginecolog Vladareanu, rezultata din intalnirea sotiei mele cu dansul, in calitatea ei de pacient. Facand acest comentariu, bazat pe purtatea si dignaosticul pus de d-l doctor Vladareanu sotiei mele, am in vedere doua obiective:
1. Doresc sa atrag atentia tuturor (medici si pacienti) asupra modului, de multe ori serios deficitar sau chiar complet incorect ori inexistent, in care se analizeaza o problema, in acest caz medicala.
Pentru a pune corect un diagnostic care sa rezulte intr-un tratament adecvat, optim, unei conditii medicale, este nevoie de analiza si evaluarea CORECTA a RISCULUI. Daca aceasta este efectuata necorespunzator, pune pacientul in situatii cu consecinte care pot deveni dramatice.
De exemplu, statisticile arata ca, in SUA, incompetenta medicilor si administrarea gresita sau excesiva a medicamentelor sunt printre primele cauze ale deceselor pacientilor.
In relatia medic-pacient, analiza incorecta a riscului de catre medic poate avea mai multe cauze, cum ar fi (lista este departe de a fi completa):
- lipsa de cunostiinte medicale corecte (mediocritate, lipsa de informare), infatuare, neatentie, graba, spirit scazut sau chiar inexistent de analiza critica, lene, oboseala, lacomia de bani, neseriozitate, dezinteres pentru sanatatea si viata pacientului, pentru efectuarea meseriei de medic la cele mai inalte standarde stiintifice etc.
Din punct de vedere moral, prezenta uneia sau a mai multor carente enumerate mai sus poate fi considerata, in functie de caz, criminala. Din pacate, putini sunt cei care privesc astfel problema iar legea insasi nu a evoluat la nivelul necesar pentru a reduce la minimum astfel de cazuri.
Se impune a folosi aceste metode de informare prin internet pentru a imbunatati cunoasterea, obictivitatea si circulatia libera a informatiei, cu mentiunea de la pct. 2.
2. Relatarea (prezenta) in acest forum a unui caz deosebit, a unei greseli, erori este mai importanta si aduce mai multa informatie decat multe experientele pozitive. Se poate presupune si ca ar avea un efect corector adecvat, odata publica si cunoscuta de catre cei implicati.
Exista o asimetrie profunda intre informatia continuta intr-o relatare bazata pe observarea unor anume caracteristici omniprezente (de obicei usor vizibile) si aceea dobandita dintr-o observatie rara.
Nu se poate trage o concluzie corecta decat luand in calcul si evenimentele sau caracteristicile ascunse, care odata observate, fac mai mult decat toate celelalte (des intlnite) la un loc, deoarece impactul primelor este foarte important si cantareste mult mai mult decat a celor comune.
Aceasta problema in filozofia stiintei se numeste "problema lebedei negre": Din observarea pe o perioada indelungata in exclusiviate a lebedelor de culoare alba NU se poate trage concluzia ca pe planeta noastra exista numai lebede albe. Atata timp cat nu au fost observate CU SIGURANTA TOATE lebedele de pe planeta, nu se poate spune ca nu exista si lebede de alte culori (de ex. negru etc). Existenta sa, dovedita prin observatia unei SINGURE lebede negre, atrage imediat dupa sine invalidarea totala a afirmatiei "toate lebedele sunt albe", bazata gresit pe observarea in timp a unui numar imens de lebede albe.
Ca atare, performantele unui medic trebuie supuse unui examen continuu, minutios, si evaluate cu plusurile si mai ales cu minusurile sale, pentru a reduce posibilitatile de eroare cu consecinte grave.
De asemenea, in stabilirea unui diagnostic trebuie sa tina seama de probabilitatea de scapare a unui detaliu ascuns, de importanta covarsitoare, lucru pentru care se impune pregatirea profesionala in continua imbunatatire a medicului si cunostiinta sa ca este continuu pasibil de a face greseli, deci necesitatea obligatorie de a avea un spirit critic viu.
Un medic arogant NU este un medic bun.
~~~~~~~~~~~~~
A. Bazat pe faima dansului, sotia mea, 30 de ani, s-a prezentat la d-l doctor Vladareanu cu sangerari genitale intre menstre, de origine necunoscuta. Acestea durau deja de cativa ani. Dansul a examinat-o sumar, FARA sa recomande insa o colposcopie. Singura analiza pe care sotia mea o facuse era un test Papanicolau care iesise negativ, cu mentiunea ca exista probabil o usoara inflamatie in zona colului uterin.
D-l doctor a conchis ca sotia mea nu are de ce sa isi faca griji, colul examinat vizual, fara aparate, "arata perfect iar sangerarile aveau o cauza dezechilibrul hormonal, fiind prezente la foarte multe femei". Testul Pap, fiind normal, in conceptia renumitul prof. universitar dr. Radu Vladareanu, nu existau motive de alarmare.
Ac***a in vedere ceea ce am enuntat la sus si faptul ca sangerarile continuau, am decis, in ciuda "sfatului" d-lui profesor Vladareanu sa ne alarmam si sa descoperim pe alta cale cauza acelor sangerari care existau de cativa ani.
Cauza a fost in final descoperita de alt medic care a investigat-o minutios pe sotia mea (colposcopie, diverse analize): HPV16 (CIN2), unul din cei mai periculoasi virusi care sunt responsabili de peste 80% din cazurile de cancer de col uterin, una din primele trei cauze de deces ale femeilor din intreaga lume.
Au urmat doi ani de tratamente, stres, bani cheltuiti, doua operatii de electrorezectie a colului si nenumarate analize pentru a putea remedia situatia iar vigilenta va trebui sa fie mentinuta pe tot parcursul vietii pentru a urmari daca cumva virusul nu se reactiveaza.
Daca ne-am fi bazat pe faima nejustificata a d-lui doctor Vladareanu si aprecierile sumare pozitive gasite pe forumuri, mult mai mult timp pretios ar fi fost pierdut, cu consecinte dezastruoase. Deja sotia mea a stat intr-un fals sentiment de securitate timp de aproape 8 luni, sentiment gresit indus de vizita la d-l doctor mentionat.
Se impun cateva intrebari si concluzii:
A. Stie domnul doctor Vladareanu ca a te baza pe un test Papanicolau negativ, in PREZENTA ORICAROR manifestari ANORMALE este o greseala pe care nici macar studentii nu au voie sa o faca, darmite un profesor doctor cu experienta dumnealui? Care ar fi cauzele unui astfel de diagnostic nejustificat, gresit emis?
B. Nu cumva inducerea unui FALS sentiment de siguranta in mintea pacientei este o GRAVA EROARE care punea viata acesteia in pericol?
C. Cum poate fi catalogata atitudinea profesionala a d-l profesor doctor Radu Vladareanu in acest caz?
D. In astfel de cazuri, se impune imediat eliminarea rand pe rand a tuturor posibilelor cauze cunoscute, INCEPAND cu cele cauzatoare de RISC MAXIM: cancerul de col uterin. Domnul doctor nici macar nu l-a mentionat in discutie.
E. Ii recomand cu vehementa d-lui Vladaraeanu sa se documenteze MULT mai profund si sa trateze orice pacient cu care intra in contact cu cea mai mare grija si atentie. Daca cumva filozofia si practica analizei riscului in medicina nu este domeniul dansului forte, sa o aprofundeze asa incat studentii si alte cadre medicale, inclusiv dumnealui sa devina practicieni de cea mai inalta clasa iar pacientii sa beneficieze de diagnostice si tratamente imbunatatite, cu riscuri din ce in ce mai mici.
F. Sugestia mea oricui este sa se documenteze cat mai bine, in spirit critic, din cat mai multe surse, sa inteleaga natura riscului si asimetria cunostiintlor stiintifice, pentru a naviga mai usor prin complexitatea vietii moderne si a se feri cat mai bine de riscuri.
Dan D., Bucuresti
04 Nov. 2009
Tipul este deosebit de copetent in domeniul lui dar are o mare problema de comunicare. Este deosebit de blazat si nu-ti spune mare lucru. In plus, din experienta proprie pot sa va spun ca daca va cheama la cabinet se lasa cu multi, multi banuti ...
Sincer sa fiu l-as recomanda dar cu mari rezerve, tocmai din motivele enumerate mai sus.
In luna iulie 2010 am fost la o consultatie la dansul, si n-am descoperit decat pomul laudat, in spiritul proverbului celebru.M-am prezentat pentru a investiga o leziune pe colul uterin,foarte suspecta si cu o evolutie extrem de rapida.Consultatia a durat 5 minute, dintre care mie mi s-au acordat 2 minute si restul telefonului mobil.Dansul a considerat ca e mult mai important sa-si citeasca mesajele in timpul consultatiei. Aceasta distractie m-a costat 350 de lei, dupa parerea mea prea mult.Ulterior, mergand la alt medic, pentru care faima nu inseamna aroganta, am descoperit ca sufar de displazie de col uterin (CIN1), HPV31 pozitiv, (mentionez ca am 23 de ani)pentru care am efectuat un ERAD si in continuare monitorizez atent situatia. Respectiva leziune era clar semn de infectie HPV, dar numai un ochi atent si nepreocupat de citirea mesajelor putea sa diagnosticheze corect.
sfatulmedicului.ro si clickmed.ro
9 ani si 11 luni
Pune pe primul plan pacientul. Are experienta necesara de a da diagnosticul corect si de a te vindeca.