Compozitievaccinul stafilococic este o suspensie salina fiziologica obtinuta din mai multe tulpini de staphylococcus aureus (10-20 tulpini), formolata, inactivata 2 ore la 68 C,cu o concentratie de1 miliard de germeni/ml ( vaccin nediluat), 100 milioane germeni/ml (dilutie 1/10), 10 milioane germeni/m (dilutie 1/100)si 1 milion germeni/ml ( dilutie 1/1000).
Actiune terapeuticaimunizare fata de antigenele corpusculare ale tulpinilor de staphylococcus aureus cuprinse in vaccin si imuno-modulare in parodontopatiile cronice.
Este livrat in doua forme de prezentare:
A. vaccin stafilococic nediluat (1 miliard germeni/ml)
B. vaccin stafilococic D (vaccin stafilococic in dilutii).
IndicatiiIn tratamentul infectiilor stafilococice, precum si ca imunomodulator in parodontopatiile cronice sub supravegherea medicului stomatolog.
Se poate asocia cu anatoxina stafilococica sau Cantastim, eventual cu antibiotice.
Doze si mod de administrareTestarea starii de hipersensibilitate. In cazul infectiilor stafilococice in care se suspicioneaza clinic o componenta alergica si in parodontopatii se recomanda testarea starii de hipersensibilitate a pacientului fata de componentele vaccinului stafilococic. Aceasta testare se realizeaza prin injectarea intradermica a 0,1 ml vaccin stafilococic in dilutia 1/100. Reactia se citeste la 30 minute si la 24 ore. In cazul aparitiei unor fenomene alergice de tip imediat (roseata, frison) sau intarziat (roseata si induratie cu diametrul mai mare de 10 mm) se recomanda utilizarea vaccinului stafilococic in dilutii. Testarea se va face in cabinete medicale dotate cu mijloace pentru combaterea accidentelor alergice.
Vaccin stafilococic:
Se injecteaza succesiv doze progresive: 0,1 ml; 0,2 ml; 0,3 ml; 0,4 ml; 0,5 ml; 0,6 ml; 0,7 ml; 0,8 ml; 0,9 ml; 1 ml.
Vaccin stafilococic D
Doze:
Din dilutia 1/1 000 (1 milion germeni): 0,1; 0,2; 0,5; 1 ml.
Din dilutia 1/100 (10 milioane germeni): 0,1; 0,2; 0,5; 1 ml.
Din dilutia 1/10 (100 milioane germeni/ml): 0,1; 0,2; 0,5; 1 ml.
Din vaccinul concentrat (1 miliard germeni): 0,1; 0,2; 0,4; 0,8; 1 ml; 1 ml; 1 ml; 1 ml; 1 ml; 1 ml.
Calea de administrare: subcutanata sau in fundul de sac vestibular al cavitatii bucale (pentru tratamentul parodontopatiei cronice , pentru aceasta patologie putandu-se folosi si in administrarea subcutana).
Durata administrarii: pana la disparitia fenomenelor care au determinat utilizarea vaccinului; ultima doza de 1 ml poate fi repetata de 4-5 ori, la intervale de 2-3 zile.
Masuri de precautie
In cazul unor reactii generale sau locale, se consulta medicul care a recomandat tratamentul, pentru stabilirea dozelor in continuare.
Se poate asocia cu anatoxina stafilococica si tratamente cu antibiotice.
Contraindicatii
Stari febrile, boli infectioase acute si convalescenta acestora, tuberculoza activa, insuficienta renala, insuficienta cardiaca decompensata, insuficienta hepatica. Nu se va administra in afectiuni care necesita tratament cu medicamente imunosupresoare.
Reactii adverse
In caz de reactie locala (durere, roseata, infiltratie) sau generala (ascensiune termica, curbatura accentuata) se mareste intervalul dintre inoculari si se repeta de 3-4 ori ultima doza.