TIENAM, pulbere pentru solutie injectabila

Prospect

Publicat: 16 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Tratament infectiilor polimicrobiene si mixte cu agenti aerobi/anaerobi; in tratament initial, inaintea identificarii agentilor etiologici implicati in: infectii abdominale, ale cailor respiratorii inferioare; ginecologice, septicemii; infectii ale tractului genitourinar, ale oaselor si articulatiilor; infectii ale pielii si tesuturilor moi; endocardite.

Doze si recomandari:
In scop terapeutic, la adultii cu functie renala normala si greutate corporala > 70 kg: inf. usoare: 250 mg la 6 ore; inf. moderate: 500-1000 mg la 8-12 ore; inf. severe: 500-1000 mg la 6-8 ore. Doza trebuie redusa pentru pacientii cu clearance al creatininei < 70 ml/min/1,73 m2 si/sau greutate corporala < 70 kg. in scop profilactic: profilaxia infectiilor postoperatorii la adulti: 1000 mg i.v. la inducerea anesteziei si 1000 mg, 3 ore mai tarziu. Pentru interventii chirurgicale cu risc crescut se pot adm. doua doze suplimentare de 500 mg la 8 si la 16 ore dupa inductie. In scop terapeutic: la copii (de 3 luni sau mai mari): copiii cu greutate corporala > 40 kg vor primi doze de adult; sugarii si copiii sub 40 kg: 15 mg/kg la 6 ore. Doza totala zilnica maxim 2 g.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la produs. meningita. Copii sub 3 luni. Asocierea cu ganciclovir.

Atentionari:
Inaintea inceperii tratament este facuta o anamneza atenta in legatura cu o posibila hipersensibilitate la antibiotice beta-lactamice in antecedente. Daca apare o reactie alergica, adm. va fi intrerupta si se vor lua masurile corespunzatoare. Aparitia colitei pseudomembranoase a fost raportata si se poate prezenta variat, de la forme blande pana la cele cu risc letal. De aceea trebuie prescris cu atentie la cei cu istoric de boli gastrointestinale, in special de colita. Tratamentul anticonvulsivant trebuie continuat la pacientii cu tulburari convulsive cunoscute. Daca apar tremor focal, mioclonii sau convulsii, pacientii vor fi consultati neurologic si vor incepe tratament anticonvulsivant, daca acesta nu era instituit. Sarcina si alaptare.

Reactii adverse:
Eritem, durere si induratie locala, tromboflebita; rash, prurit, urticarie, sd. Stevens-Johnson, angioedem, necroliza epidermica toxica, candidoza, febra, reactii anafilactice; greata, arsaturi, diaree, patarea dintilor, colita pseudomembranoasa; eozinofilie, leucopenie, neutropenie, agranulocitoza, trombocitopenie, prelungirea timpului de protrombina, cresteri ale transaminazelor serice, bilirubinei, fosfatazei alcaline serice, rar hepatita; oligurie/anurie, poliurie, IRA, stari confuzionale sau convulsii, pierderea auzului, modificari ale gustului.

Citeste si despre:

Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Contraceptivele injectabile Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Testele cutanate pentru depistarea alergiilor Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Fentanil