THOMASIN RETARD, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
1 comprimat contine 10 mg (+-)-etilefrina clorhidrat.
Actiune terapeutica
Amina simpatomimetica cu proprietati antihipotensive, provoaca vasoconstrictie si creste debitul cardiac.

Indicatii
Tulburari circulatorii, ca de ex. colaps circulator in caz de suprasolicitare corporala sau ortostatism prelungit; tendinta la colaps la cei cu interventii chirurgicale gastrice; hipotensiune in cadrul sau dupa o boala infectioasa, intoxicatii, hipomotilitate, in faza de reconvalescenta postoperator si postpartum, precum si la varste inaintate; stari hipotensive acute si cronice de natura patologica. Poate fi folosit si in profilaxia scaderilor tensionale in cadrul interventiilor cu scop diagnostic, chirurgicale sau stomatologice; terapia hipotensiunii, urmare a indigestiei de antiepileptice si psihotrope.

Doze si mod de administrare
Daca medicul nu recomanda altfel, se vor administra, in general, la adulti: 1-2 comprimate de 1-2 ori pe zi; la copiii peste 5 ani si la scolari: 1 comprimat de 1-2 ori pe zi. Comprimatele vor fi ingerate inainte sau intre mese cu putin lichid. Se recomanda ca preparatul sa nu fie utilizat dupa ora 15.00, deoarece influenta sa asupra circulatiei sanguine poate determina tulburari de somn.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la etilefrina clorhidrata; hipertensiune arteriala; tulburari circulatorii cu cresteri tensionale si ale frecventei cardiace in ortostatism; hiperfunctia glandei tiroida; tumori suprarenale; boli oftalmologice cu cresterea tensiunii intraoculare (glaucom); ateroscleroza; cardioscopie ischemica; tahiaritmii; tulburari de evacuare ale vezicii urinare, in special in cazul adenomului de prostata.

Masuri de precautie
Se recomanda administrarea cu precautie in diabetul zaharat, in tulburarile renale grave, in hipercalcemie si hipopotasemie, in hipertrofia ventriculara dreapta. A nu se administra Thomasin in primele 3 luni de sarcina. Dupa luna a 4-a de sarcina, utilizarea medicamentului se va face numai la indicatia medicului. Deoarece medicamentul trece in laptele matern, se va intrerupe tratamentul cu Thomasin pe perioada alaptarii.

Reactii adverse
in general, preparatul este bine suportat. De regula, nu s-au semnalat reactii adverse. La persoanele cu sensibilitate crescuta si/sau in cazul supradozarii, pot aparea ocazional neliniste, transpiratii si intoleranta gastro-intestinala. Foarte rar s-au inregistrat simptome similare anginei pectorale, palpitatii, pusee hipertensive insotite eventual de cefalee si tremur muscular.

Citeste si despre:

Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Betablocante adrenergice Sindromul Piriformis Boala Canavan Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Sindromul Schwartz–Jampel Sindromul WAGR Metronidazolul si sarcina Fenilcetonuria (PKU) Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere