THIOTEPA, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Compozitie
Fiole injectabile continand 0,010 g thiotepa si polietilenglicol 400 q.s. ad 1 ml

Actiune terapeutica
Antineoplazic citostatic alchilant. Inhiba sinteza dezoxiribonucleoproteinelor indispensabile mitozei. Dupa administrare i.v., se elimina majoritar prin urina, in 24-48 ore, nemodificata. Penetreaza bariera hemato-meningeala. Este mai putin iritant pentru tesuturi decat congenerii etileniminici (clormetina, trietilenmelanina) si inhiba in mai mica masura hematopoieza.

Indicatii
leucemie cronica, carcinom mamar cu diseminari pleurale si pericardice, carcinom ovarian, neoplasme bronhopulmonare, ale aparatului urinar si ale sistemului nervos central, recidive ale cancerului pielii si metastaze osoase ale carcinomului mamar.

Doze si mod de administrare
tratamentul se efectueaza sub strict control medical, urmarindu-se periodic hemoleucograma bolnavului. posologia se individualizeaza dupa forma clinica, stadiul bolii si tabloul hematologic. Administrarea poate fi efectuata pe cale i.v., i.m., intracavitara, intraarteriala sau per os. intrucat Thiotepa nu este vezicant, administrarea i.v. poate fi facuta rapid si direct, fara diluare prealabila. Metoda seriilor de tratament: 10-15 mg/i.v. o data, de 3 ori pe saptamana, timp de 3-5 saptamani (respectiv 9-15 injectari, totalizand o doza de 150-225 mg). tratamentul se poate repeta la 2-3 luni. La pacientii cu tablou hematologic quasinormal si la cei care nu au fost tratati anterior cu radioterapie, doza initiala poate fi de 20 mg. Metoda tratamentului de durata: 10-30 mg/i.v. sau i.m. o data pe saptamana. Dupa obtinerea unui beneficiu maxim prin tratament initial, este necesara continuarea terapiei o data pe saptamana, la interval de 3-4 saptamani, pe o durata de 5-6 luni. Scaderea leucocitelor sub 3.000/mm3 sau a trombocitelor sub 100000/mm3 impune suspendarea tratamentului.

Contraindicatii
Graviditate, alaptare, leucemie acuta.

Reactii adverse
Granulopenie, trombopenie, tulburari digestive (greata, varsaturi), anorexie, vertije, cefalee, rareori reactii alergice, amenoree, azoospermie.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate
Cere sfatul medicului ×