TESTOSTERON, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
La barbati: eunucoidism, climacterium, impotenta sau sterilitate prin deficit androgenic; criptorhidie post-pubertala cu hipogonadism; ca medicatie adjuvanta in stari de deficit proteic (convalescenta, postoperator, osteoporoza, fracturi care nu se consolideaza, ciroza, anemie aplastica).
La femei: cazuri selectionate de tulburari de climacterium, dismenoree, sangerari uterine functionale, mastita cronica; pentru prevenirea tumefactiei dureroase a sanilor postpartum si pentru suprimarea lactatiei; ca tratament paleativ in cancerul mamar progresiv si cancerul endometrial.

Doze si mod de administrare
Intramuscular, 10-50 mg de 2 - 3 ori/saptamana, in hipogonadism masculin; 50-75 mg/zi, timp de 2 - 3 zile, pentru suprimarea lactatiei; 50-100 mg de 3 ori/saptamana, in cancerul mamar la femei.

Compozitie
Fiole continand propionat de testosteron 0,025 g.

Actiune terapeutica
Hormon androgen natural, controleaza dezvoltarea organelor sexuale si a caracterelor sexuale secundare masculine; in doze mici stimuleaza spermatogeneza, in doze mari deprima spermatogeneza si activitatea ovariana (prin inhibarea hipofizei); favorizeaza anabolismul proteic si retentia hidrosalina.

Contraindicatii
Testosteronul este contraindicat in caz de alergie specifica, cancer de prostata si cancer de san la barbati (cunoscute sau suspectate); nu se administreaza in timpul sarcinii si alaptarii; prudenta la batranii astenici, la cardiaci, hipertensivi, renali si la epileptici; prudenta la baietii tineri; nu se foloseste la femei decat in cazul indicatiilor.

Masuri de precautie
Interactiuni medicamentoase: Barbituricele (mai ales fenobarbitalul) si fenilbutazona diminueaza eficacitatea testosteronului (ii accelereaza inactivarea metabolica); testosteronul creste efectul si riscul reactiilor toxice pentru anticoagulantele cumarinice (doza se reduce cu circa 25%) si pentru sulfamidele antidiabetice.

Reactii adverse
La barbati, dozele mari si tratamentul indelungat pot provoca stimulare psihomotorie excesiva, priapism (se intrerupe tratamentul), oligospermie; la baieti se pot produce inchiderea prematura a epifizelor cu oprirea cresterii si dezvoltarea sexuala precoce; la femei pot aparea fenomene de virilizare, ginecomastie, cresterea libidoului si tulburari menstruale; tratamentul indelungat, cu doze mari poate fi cauza de hipercalcemie (mai ales in cursul cancerului de san metastatic) si de retentie hirosalina; rareori eruptii cutanate alergice, foarte rar reactii anafilactoide.

Citeste si despre:

Terapia substitutiva cu testosteron Implicatiile deficitului de testosteron asupra starii de sanatate Mentinerea secretiei de testosteron in echilibru Semnele subtile ale nivelului scazut de testosteron Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Cum va ajuta exercitiile fizice sa va cresteti nivelul de testosteron 5 semnale de alarma pentru barbati, care arata ca nivelul de testosteron este scazut Hipersecretia de testosteron la femei Consecintele valorilor scazute de testosteron Scaderea testosteronului la femei - cauze si efecte