SCOBUTIL COMPUS, supozitoare

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
1 supozitor contine 1 g de algocalmin si 0,01 g de scobutil.

Actiune terapeutica
Scobutil compus reuneste doua substante cu activitate farmaceutica deosebita - un antispastic anticolinergic si un analgezic central de tip pirazolonic. Componenta antispastica a preparatului actioneaza asupra ganglionilor intramurali ai organelor cavitare care au inervatie parasimpatica; prin acest mecanism este diminuata hiperexcitabilitatea musculaturii tubului digestiv si a tractului urogenital. Scaderea tonusului si a frecventei undelor peristaltice ale stomacului si intestinului este deosebit de pregnanta in prezenta unei stari spastice a acestora. Scobutilul relaxeaza musculatura ureterelor si a vezicii urinare. Mecanismul de actiune particular al Scobutilului face ca preparatul sa fie lipsit de efectele secundare de tip atropinic asupra acomodatiei, a secretiei salivare si a circulatiei sanguine. Cea de a doua componenta a Scobutilului compus, caracterizata printr-o toleranta foarte buna, detine - pe langa actiunea sa analgezica centrala - o actiune antispastica si antiinflamatoare (aceasta din urma - printr-un mecanism vasoconstrictor). Spre deosebire de derivatii morfinei, Scobutilul compus inlatura fenomenele algospastice viscerale fara a prezenta pericolul de obisnuinta. La administrarea intravenoasa actiunea preparatului este prompta (se instaleaza adesea chiar inainte de terminarea injectiei); in cazul administrarii intramusculare sau rectale efectul se manifesta dupa 20-30 minute. Durata de actiune, variabila in functie de gravitatea sindromului morbid, este de 4-6 ore.

Indicatii
Colica biliara si nefritica, fenomene spastice dureroase ale organelor cavitare. Dismenoree, stari algospastice in sfera genitala feminina. Tulburari spastice secundare ale tubului digestiv, legate de tubaje sau sondaje, de asemenea spasmele aparute in timpul cateterismului, dupa interventii chirurgicale pe vezica urinara, prostata si colecist.

Doze si mod de administrare
in colica biliara sau nefritica grava - se injecteaza intravenos, foarte lent, 1 fiola de scobutil compus. in cazurile in care administrarea intravenoasa nu este posibila preparatul poate fi injectat intramuscular profund, in nici un caz subcutanat, din cauza fenomenelor - posibile - de intoleranta locala. Dupa inlaturarea fenomenelor spastice acute prin administrare parenterala, tratamentul se poate continua cu supozitoare (1-4 pe zi).

Contraindicatii
Sensibilizarea la derivati pirazolonici, discrazii sanguine, glaucom.

Citeste si despre:

Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie Sucul de grapefruit poate interactiona cu anumite medicamente Adio kilograme in plus cu tratamente spa Urzica in tratarea anemiei Dieta pentru hepatita B Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Tulburarile endocrine Colesterolul: mit si realitate Paracetamol Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale Derivati Barbiturici