Sucul de grapefruit poate interactiona cu anumite medicamente

Actualizat: 13 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un produs nutraceutic este un produs alimentar sau o parte a unui produs alimentar natural a carei utilizare este benefica pentru sanatate, atat pentru prevenirea cat si pentru tratarea unor boli. Sucul de grapefruit contine o serie de compusi care au efecte pozitive in cazul rigidizarii arterelor (ateroscleroza) si diminueaza riscul aparitiei cancerului.

Sucul de grapefruit poate fi considerat un produs nutraceutic clasic. Cu toate acestea, in cazul multor persoane, care folosesc diverse medicamente, consumul de suc de grapefruit poate avea consecinte nu tocmai placute. Se pare ca sucul de grapefruit poate interactiona in mod direct sau indirect intr-un mod semnificativ cu o serie de medicamente.

Interactiunea grapefruitului cu medicamantele

Sucul de grapefruit este consumat de foarte multi oameni la micul dejun, atunci cand se utilizeaza multe medicamente. Interactiunea acestui fruct cu medicamentele a fost descoperita intamplator de un grup de cercetatori care investigau modul in care alcoolul actioneaza cu felodipina si au folosit in acest scop o solutie de alcool cu suc de grapefruit pentru a masca gustul alcoolului utilizat in studiu.

Astfel au constatat ca nivelurile sanguine de felodipina au crescut de mai multe ori decat in studiile anterioare. Aceasta crestere a determina amplificarea efectelor secundare ale felodipinei. Cercetari ulterioare au relevat faptul ca sucul de grapefruit in sine a fost cel care a provocat crestrea cantitatii de medicamente implicate in studiu.

Pe langa grapefruit, printre fructele care modifica actiunea medicamentelor se numara atat portocalele de Sevilla cat si pomelo. Momentan nu exista nici o dovada ca sucul altor fructe influenteaza efectul medicamentelor.

Cand interactioneaza un medicament cu sucul de grapefruit?

Interactiunea dintre anumite tipuri de medicament si sucul de grapefruit poate sa apara chiar si dupa consumul unei cantitati reduse de suc. Cu toate acestea, daca unei persoane ii place sucul de grapefruit si doreste sa continue sa se bucure de gustul acestuia, este indicat sa se solicite medicului inlocuirea medicamentul cu unul care nu interactioneaza cu grapefruitul.

Medicamente care interactioneaza cu sucul de grapefruit

Iata cateva dintre medicamentele care interactioneaza cu sucul de grapefruit:
- anxietate - alprazolam, buspirona, triazolam
- depresie - fluvoxamina, sertralina
- alergii - fexofenadina
- ritm cardiac anormal - amiodarona, chinidina
- boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, cheaguri de sange - warfarina
- epilepsie - carbamazepina
- cancer - ciclofofamida, ifosfamida
- tuse - dextrometrofan
- prostata marita - finasteride
- hipertensiune arteriala - carvedilol, felodipine
- disfunctii erectile - sildenafil citrat
- astfmemfizem - teofilina
- nivel ridicat de colesterol - simvastatin
- durere - fentanil, alfentanil
- infectie - eritromicina, claritromicina, sporanox.

Orice persoana care urmeaza un tratament medicamentos si agreaza gustul grapefruit-ul ar trebui sa discute cu medicul inainte de a include acest fruct in dieta sa.


Citeste si despre:

Alimente si medicamente care nu trebuie amestecate Somnifere eliberate cu prescriptie medicala Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor Beneficiile citricelor: portocale, mandarine, grapefruit, pomelo Plan de detoxifiere pentru 7 zile Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor 10 greseli in alimentatie O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Minune intr-un bol: salata de fructe Alimentatia in sezonul rece Aromoterapia Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii 20 de factori care iti ruineaza zambetul! Cat inseamna o portie de fructe sau legume? Piramida alimentatiei
Cere sfatul medicului ×