SADAMIN, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Fiole: Xanthinol nicotinate 0,3 g; apa pentru injectii ad. 2 ml.
Comprimate: Xanthinol nicotinate 0,150 g.

Doze si mod de administrare
Daca nu este o prescriptie medicala, preparatul se va administra astfel: oral - un comprimat de 150 mg de trei ori pe zi; fiole - 1-2 fiole pe zi intramuscular sau intravenos lent.

Actiune terapeutica
Sadaminul este un medicament care reduce rezistenta periferica vasculara (actioneaza direct pe fibra neteda arteriolara si produce vasodilatatie) si creste fluxul sanguin vascular. Preparatul imbunatateste oxigenarea tesuturilor si aprovizionarea nutritiva. Stimuleaza metabolismul cerebral. Sadaminul este un medicament eficace in tulburarile circulatiei periferice putand fi administrat la tratamentul de intretinere in afectiunile vasculare periferice si ca adjuvant in tratamentul chirurgical. Imediat dupa administrarea intravenoasa si de asemenea dupa administrarea orala poate aparea o senzatie de caldura si imbujorare la nivelul fetei si inrosirea in diverse portiuni ale pielii. Aceste simptome dispar dupa cateva minute.

Indicatii
Tulburari circulatorii periferice arteriale si venoase: boala Buerger; angiopatie diabetica; sindrom Raynaud; afectiuni tromboembolice (asociat cu anticoagulante), acrocianoza idiopatica; ulcer varicos si alte tulburari trofice. Tulburari functionale cerebrale (insuficienta circulatorie cerebrala). Tulburari ischemice labirintice si vestibulare. Arteriopatiile membrelor inferioare.

Contraindicatii
Insuficienta cardiaca, infarct miocardic, hemoragii, ulcer gastroduodenal.
Atentie! A nu se administra concomitent cu preparate care blocheaza sistemul simpatic.

Reactii adverse
Congestia trecatoare a fetei si roseata pielii, indeosebi pe fata si extremitati, scaderea tensiunii arteriale. Rareori pot aparea tulburari gastrointestinale.
Incompatibilitati: Sadaminul nu se administreaza cu medicamente care blocheaza si paralizeaza sistemul simpatic. Nu se administreaza concomitent cu inhibitorii MAO.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa