Protelos, granule

Prospect

Publicat: 22 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Protelos este un medicament care contine substanta activa ranelat de strontiu. Este disponibil sub forma de plicuri de 2 g care contin granule din care se prepara o suspensie orala.

Indicatii
Protelos se utilizeaza pentru tratarea osteoporozei (o boala care fragilizeaza oasele) la femeile care au trecut de menopauza, pentru a reduce riscul fracturilor la nivelul coloanei vertebrale si al soldului. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Protelos se administreaza cate un plic o data pe zi. Din continutul unui plic se prepara o suspensie intr-un pahar cu apa si se bea imediat dupa preparare. Protelos trebuie administrat la cel putin doua ore dupa masa, lapte, produse lactate sau suplimente de calciu, preferabil inainte de culcare. Protelos este destinat pentru tratament de lunga durata. Pacientii trebuie sa primeasca suplimente de calciu sau vitamina D, daca alimentatia lor nu le asigura un aport suficient.

Actiune terapeutica
Osteoporoza apare in momentul in care nu se mai formeaza suficient os nou pentru a inlocui osul distrus in mod natural. Treptat, oasele devin subtiri si fragile, fiind mai predispuse la rupere. Osteoporoza este mai frecventa la femei dupa menopauza, cand valorile hormonului feminin, estrogenul, care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, scad. Substanta activa din Protelos, ranelatul de strontiu, actioneaza asupra structurii osoase. Odata ajuns in intestin, ranelatul de strontiu elibereaza strontiul, care este absorbit in os. Modul in care strontiul actioneaza in cazul osteoporozei nu este inteles pe deplin, dar se stie ca acesta stimuleaza formarea tesutului osos si reduce distrugerea osului.

Contraindicatii
Protelos nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la ranelatul de strontiu sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Protelos (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt durerile de cap, lesinul, pierderea memoriei, greata, diareea, scaunele semilegate, dermatita (inflamatia pielii), eczema (eruptie cutanata descuamativa), tromboembolia venoasa (formarea de cheaguri de sange in vene) si valorile ridicate de creatin-kinaza in sange (o enzima din muschi). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Protelos, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Trahomul – conjunctivita granuloasa Cele mai toxice spatii din interiorul casei Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. Leguminoasele Interventii cosmetice : generalitati despre piele Intrebari frecvente despre homeopatie Histiocitoza X (histiocitoza cu celule Langerhans)
Cere sfatul medicului ×