Planta erbacee bienala sau trienala, cultivata inmajoritatea regiunilor tarii.
Bulbul este alungit, iar tulpina este groasa, de culoarealba. Frunzele sunt lungi, cu varf ascutit. Florile au culoare alba. In scopfitoterapeutic se utilizeaza bulbul si semintele.
prazul contine glucide, proteine, lipide, glucoza, fructoza,zaharoza, saponine vitamine (C, PP, B6), substante minerale (potasiu, calciu,fosfor, clor, magneziu, sodiu).
Prazul are efect antiinflamator, antiseptic, carminativ,hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic,vasodilatator. Planta are aroma si gust specific
Prazul se foloseste in gastronomie pentru preparareadiverselor tipuri de mancaruri si salate.
Uz intern:
- gripa, angina, afectiuni cardiace, arterite, astm bronsic,bronsite, traheite, laringite, guta, convalescenta, constipatie, sterilitate -sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- furuncule, panaritii, abcese, piodermita - sub forma decataplasma, compresa, spalaturi locale.