PENICILINA V sare de K, compr.
Prospect
Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Phenoxymethylpenicillinum
Indicatii:
Forme usoare si medii ale unor infectii cu germeni sensibili la penicilina, angine, otite, scarlatina, erizipel, bronsita, pneumonie; profilactic, dupa anumite interventii chirurgicale (otorinolaringologice, stomatologice etc.).
Contraindicatii: Infectii cu germeni rezistenti sau putin sensibili la penicilina; intoleranta gastrica (greturi, varsaturi); sensibilizare la penicilina, cefalosporine sau la alte alergene (anamneza).
Precautii:
Supradozare: Penicilinele prezinta o toxicitate scazuta pentru om. La doze masive de penicilina V pot aparea tulburari digestive fara alte simptome grave de toxicitate. Nu exista un antidot pentru penicilina. Ea poate fi eliminata prin hemodializa, nu si prin dializa peritoneala.
Interactiuni medicamentoase: Administrarea simultana a probenecidului va scadea viteza de excretie a penicilinei. Neomicina administrata oral poate diminua absorbtia penicilinei V. Poate interfera dozarea glucozei din urina cu sulfatul de cupru, dand valori false, ridicate sau scazute. Nu interfera insa metoda enzimatica a glucozooxidazei.
Atentionari speciale: Se impune prudenta la pacientii cu antecedente de astm si reactii de hipersensibilitate fata de diferite alergene. Penicilina V nu este eficienta in cazul unor infectii grave la pacientii cu tulburari digestive sau hipermotilitate intestinala. In aceste cazuri, bolnavul nu va putea absorbi in doze terapeutice penicilina administrata oral
Reactii adverse:
Manifestari alergice: febra, urticarie, eozinofilie, edemul Quincke, in cazuri exceptionale soc anafilactic. Tulburari digestive: greturi, varsaturi, diaree. Reactii hematologice reversibilie: anemii, trombocitopenie, leucopenie, tulburari de coagulare a sangelui.
Compozitie:
Un comprimat de penicilina V - sare de potasiu 400 000 UI contine: 400 000 UI penicilina V - sare de potasiu, amidon de porumb, lactoza, polivinilpirolidona, talc, stearat de magneziu, aerosil. Un comprimat de penicilina V - sare de potasiu 1 000 000 UI contine: 1 000 000 UI penicilina V - sare de potasiu, polivinilpirolidona, talc, stearat de magneziu, aerosil.
Actiune:
Fenoximetilpenicilina este un antibiotic din clasa penicilinelor sensibil -lactamaze. Actiunea sa bactericida se datoreaza inhibarii biosintezei mucopeptidelor din membrana celulara. Este foarte activa in vitro fata de streptococi (grupele A, C, G, H, L si M), exceptand Streptococcus faecalis, fata de pneumococi si stafilococi neproducatori de penicilinaza. Alte microorganisme sensibile la penicilina V: Corynebacerium diphtheriae, Bacillus anthracis, Clostridium, Actinomyces bovis, Streptobacillus moniliformis, Listeria monocytogenes, Leptospira, Neisseria gonorrhoeae. Treponema pallidum este foarte sensibila la fenoximetilpenicilina potasica. Sunt rezistenti la penicilina V stafilococii producatori de penicilinaza si bacilii gramnegativi. Rezistenta observata la anumite tulpini de stafilococi este legata de producerea unei penicilinaze care scindeaza nucleul -lactamic, anihiland astfel activitatea antibacteriana.
Mod de administrare:
Adulti si adolescenti: 2 6 mil. UI/zi , repartizate in 3 4 prize. Copii intre 7 12 ani: 1 1,5 mil. UI/zi, repartizate in 3 4 prize. Copii intre 2 6 ani: 0,5 1 mil. UI/zi, repartizate in 3 4 prize. Copii pina la 2 ani: 0,5 mil. UI/zi, repartizate in 3 4 prize. Sugari : 0,3 0,5 mil. UI/zi, repartizate in 3-4 prize. Se recomanda continuarea tratamentului aproximativ 2-3 zile dupa disparitia simptomelor pentru ca boala sa nu recidiveze.