Sodiul sau sarea este un element metalic, un mineral necesar unui stil de viata sanatos. Sodiul ne ajuta in multe feluri, inclusiv sustinand activitatea si functia muschilor si nervilor. Este important ca dieta oricarei persoane sa contina sodiu. Totusi, un consum prea mare de sare are un efect negativ asupra sanatatii.
Alaturi de potasiu, sodiul este prezent in fluidul care inconjoara celuele noastre. Cele doua minerale actioneaza impreuna, fapt ce permite celulelor sa raspunda la stimuli dar si sa echilibreze nivelul apei din corpurile noastre.
Pentru un adult sanatos, doza zilnica recomandata de sodiu este de 1500-2300 mg/zi. Surplusul poate cauza o varietate de probleme si va creste riscul aparitiei anumitor afectiuni, foarte grave.
Saratelele, painea, mezelurile, sosurile, mancarurile fast-food, pizza si multe alte alimente sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de sodiu. Ca atare, stiind care sunt produsele alimentare bogate in sodiu, le vom consuma cu moderatie, dar exista si alte tipuri de alimente, care in mod surprinzator, pot contine sodiu.
- Lapte cu ciocolata - Acesta este un desert favorit al copiilor si adultilor de pretudindeni. Chiar daca ciocolata are un continut scazut de grasimi si mai putine calorii, continutul de sodiu va ramane nemodificat. Un pahar mediu de lapte cu ciocolata contine 150 mg de sodiu.
- Sos pentru salata - Multe persoane consuma salate in scopul de a fi intr-o forma mai buna si de a-si imbunatati starea generala de sanatate. Totusi cele mai multe dintre sosurile pentru salate contin o cantitate exorbitanta de sodiu. Daca mancati o salata mai mare sau mai multe salate pe zi, puteti sa mancati chiar si peste 3000 mg de sare, doar din sos.
- Orez/paste - In magazine sunt disponibile diverse tipuri de paste si orez gata-preparate, cu arome, cum ar fi carne de vita, de pui, branza, etc. Sarea este principalul ingredient aici, iar aromele joaca rol secundar. In medie, o portie (o ceasca) din aceste pachete de orez sau paste semipreparate poate avea chiar si 770 mg de sodiu.
- Branza de vaci - Persoanele care urmeaza diverse diete includ adesea branza de vaci si alte produse cu branza in dieta lor. Acestea au un gust minunat, sunt sarace in calorii (contin lapte degresat), insa pot contine chiar si 400 mg de sodiu pe portie.
- Sos pentru paste - Majoritatea oamenilor ar putea crede ca rosiile sunt ingredientul principal intr-un sos de paste rosu, dar aceste sosuri au in compozitie mai multa sare decat orice altceva. O ceasca cu sos pentru paste poate contine chiar si 1200 mg de sare.
Desi cresterea aportului de sare nu este obligatoriu asociata cu aparitia de consecinte grave, pot exista nenumarate riscuri. Consumul ridicat de sodiu poate contribui la cresterea riscului aparitiei:
- hipertensiunii arteriale
- bolilor cardiovasculare
- accidentelor vasculare cerebrale
- osteoporozei
- cancerului de stomac
- de leziuni ale nervilor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.