Oxalin

Prospect

Publicat: 06 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Prezentare

Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 6 capsule.
Cutie cu 50 blistere din Al/PVC a cate 6 capsule.

Compozitie

O capsula contine oxacilina 500 mg sub forma de sare de sodiu monohidrat si excipenti: celuloza microcristalina, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal.

Grupa farmacoterapeutica

Antibiotice beta-lactamice, peniciline rezistente la beta-lactamaze.

Indicatii terapeutice

Infectii provocate de stafilococi si streptococi sensibili la oxacilina: infectii ale aparatului respirator; infectii otorinolaringologice; infectii cutanate; infectii osoase. Septicemii si endocardite, in continuarea tratamentului parenteral.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oxacilina, la alte peniciline sau la oricare dintre componentii produsului.

Precautii

Aparitia oricarei manifestari alergice impune intreruperea tratamentului. Cu toate ca reactiile alergice grave la oxacilina sunt foarte rare, inaintea inceperii tratamentului este necesara efectuarea unei anamneze atente. Trebuie luat in considerare riscul alergiei incrucisate cu cefalosporinele.

Interactiuni

Exista relatii de antagonism ale oxacilinei cu rifampicina si chinina. Oxacilina poate micsora eficacitatea contraceptivelor orale (prin influentarea florei intestinale). Probenecidul si mezlocilina inhiba eliminarea renala a oxacilinei. acidul acetilsalicilic si sulfonamidele deplaseaza oxacilina de pe proteinele plasmatice.

Atentionari speciale

Copii: La nou-nascuti oxacilina se administreaza cu prudenta, datorita riscului de hiperbilirubinemie (prin deplasarea bilirubinei de pe proteine), chiar icter nuclear.

Sarcina si alaptare

Cu toate ca studiile efectuate la animale nu au evidentiat potential teratogen sau fetotoxic, oxacilina trebuie utilizata cu prudenta la femeile insarcinate. Deoarece oxacilina se excreta in laptele matern, in timpul administrarii produsului trebuie luata in considerare eventualitatea intreruperii alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Relativ frecvent reactii alergice, manifestate prin febra, urticarie, eozinofilie, edem Quincke. Ocazional tulburari digestive, cum sunt greata, varsaturi, diaree. Rareori enterocolita pseudomembranoasa, nefropatie interstitiala acuta imunoalergica, anemie, leucopenie si trombocitopenie reversibile, cresteri moderate ale valorilor serice ale transaminazelor. Foarte rar soc anafilactic.

Supradozaj

Oxacilina ca si alte peniciline este practic lipsita de toxicitate in conditii clinice. Dozele foarte mari pot provoca convulsii si hemoragii. Fenomenele toxice sunt favorizate de insuficienta renala.

Conditii de pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Citeste si despre:

Gripa: Ghid complet pentru preventie, diagnostic si tratament Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Conf. Dr. Gabriela Musat, medic primar ORL: 90% din infectiile de tract respirator sunt virale si nu necesita antibiotic Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice