ORAP, comprimate 1mg

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Comprimate continand pimozid 1 mg sau 4 mg (flac. cu 50 buc., respectiv 20 buc.).

Actiune terapeutica
Neuroleptic derivat de difenilbutilpiperidina este un antipsihotic activ, cu proprietati anxiolitice; durata efectului permite folosirea unei singure doze/zi.

Indicatii
schizofrenie acuta si cronica, psihoze paranoide, psihoze hipocondriace monosimptomatice, manie si hipomanie.

Doze si mod de administrare
Oral, in faza acuta a schizofreniei si a psihozelor paranoide se incepe cu 20 mg/zi, crescand, dupa nevoie - uneori sunt necesare pana la 60 mg/zi; pentru prevenirea recaderilor se incepe cu 8 mg/zi si se ajusteaza doza de intretinere optima, care este de 2-20 mg/zi. In psihoza hipocondriaca monosimptomatica se incepe cu 4 mg/zi, stabilind apoi doza utila - se poate creste pana la 16 mg/zi. In manie si hipomanie se incepe cu 20 mg/zi, stabilind in continuare doza necesara - pana la cel mult 60 mg/zi.

Contraindicatii
Intoxicatii acute cu alcool si deprimante centrale, stare depresiva; prudenta sau se evita in timpul sarcinii, alaptarea se intrerupe in cursul tratamentului; prudenta la epileptici si in situatiile care favorizeaza convulsiile (leziuni cerebrale, sindrom de abstinenta la alcoolici), la parkinsonieni, in insuficienta renala si in bolile hepatice; conducerea autovehicolelor si alte operatii care presupun performante psihomotorii riguroase nu sunt recomandabile. Pimozidul potenteaza bauturile alcoolice (trebuie evitate) si diferitele medicamente deprimante centrale - hipnotice, analgezice, opioide; efectul levodopa este antagonizat, eficacitatea anticonvulsivantelor este micsorata.

Reactii adverse
Uneori, mai ales la dozele mari, oboseala, somnolenta sau insomnie, tulburari digestive (greata, constipatie, tulburari dispeptice); efectele nedorite, vegetative - uscaciunea gurii, hipotensiune - sunt rare; ocazional dozele mari provoaca tulburari extrapiramidale, in general minore (se reduce doza, se administreaza Romparkin), iar tratamentul prelungit poate fi cauza de diskinezie tardiva grava; rareori galactoree, ginecomastie, oligomenoree sau amenoree (prin hiperprolactinemie); glicozurie, eruptii cutanate.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×