Indicatii:
Infectii cauzate de tulpini microbiene sensibile la Amikin. Acestea includ unele tulpini ale caror teste de sensibilitate au aratat ca sunt rezistente la alte aminoglicozide.
Amikin este eficace in bacteriemie si septicemie (inclusiv infectia neonatala); in infectii grave ale tractului respirator, ale oaselor si articulatiilor, ale sistemului nervos central (incluzand meningitele), ale pielii si ale tesuturilor moi; infectiile intraabdominale (incluzand peritonita); in infectiile la arsi si post-operatorii (incluzand chirurgia vasculara).
Amikin mai este indicat si in infectii grave, complicate si repetate ale tractului urinar. In episoadele initiale ale infectiilor tractului urinar, cand inca nu exista complicatii,
Amikin se indica in cazul in care nu exista raspuns terapeutic la alte antibiotice cu potential toxic mai mic.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la amikacin in antecedente.
Precautii:
Pacientii tratati cu aminoglicozide pe cale parenterala trebuie sa fie sub observatie clinica foarte atenta datorita potentialului de ototoxicitate si nefrotoxicitate asociat administrarii lor. Poate aparea ototoxicitate uni- sau bilaterala, riscul fiind mai mare la pacientii cu functie renala afectata si la cei care primesc doze mari, sau cand tratamentul este prelungit. Prezenta surditatii care poate fi detectata numai prin teste audiometrice, este de obicei primul indiciu de ototoxicitate. De asemenea, pot sa apara zgomote in urechi, surditate bilaterala, vertij si leziuni vestibulare.
Pacientii cu zona cohleara sau vestibulara afectata, pot sa nu acuze nici un simptom specific in timpul tratamentului care sa atraga atentia asupra lezarii toxice a nervului acustico-vestibular (a VIII-a pereche de nervi cranieni).
Ototoxicitatea indusa de aminoglicozide este de obicei ireversibila. Riscul de nefrotoxicitate este mai mare la pacientii cu functia renala afectata, la cei care primesc doze mari de antibiotice sau la cei la care durata tratamentului este prelungita. Riscul nefrotoxicitatii poate fi mai mare la pacientii varstnici, care au functia renala redusa dar care nu se poate evidentia in urma testelor de rutina. Perechea a VIII-a de nervi cranieni si functia renala trebuie in mod particular monitorizate indeaproape la pacientii cu afectiuni renale cunoscute sau doar suspectate la debutul tratamentului si, bineinteles, la cei care dezvolta semne de disfunctie renala pe parcursul tratamentului. Deoarece functia rinichiului se poate modifica semnificativ in timpul curei terapeutice, trebuie urmarit nivelul creatininei serice. Evidentierea ototoxicitatii si nefrotoxicitatii necesita reducerea dozelor sau intreruperea temporara a tratamentului.
Amikin trebuie intrerupt temporar la orice pacient care acuza zgomote in urechi sau hipoacuzie, sau daca urmatoarele audiograme indica o diminuare a audioperceptiei pentru frecvente inalte. Deoarece Amikinul se concentreaza la nivelul tubilor renali, pacientii trebuie sa fie bine hidratati. Daca apar semne de iritatie renala (varsaturi, leucocite, hematii sau albumina in urina), hidratarea trebuie crescuta; se mai recomanda si o reducere a dozei. Astfel de simptome, pana la sfarsitul tratamentului sunt rezolvate. Totusi, daca apare hiperazotemia sau oliguria, tratamentul trebuie sa fie imediat intrerupt. In timpul administrarii parenterale a Amikinului impreuna cu anestezice sau cu relaxante musculare, poate aparea blocaj neuromuscular cu paralizie a muschilor respiratori.
Atentionari:
Amikin, ca si alte aminoglicozide trebuie sa fie administrat cu atentie la pacientii cu Miastenia gravis sau cu boala Parkinson. Produsul contine bisulfat de sodiu. Aceasta substanta poate provoca, la pacientii sensibili, reactii alergice si crize de astm bronsic.
Asocierea cu alte medicamente ototoxice si/sau nefrotoxice (de exemplu streptomicina, polimixina B, polimixina E-colistin-, neomicina, gentamicina, viomicina) trebuie evitata datorita potentialului de toxicitate cumulativa. In acelasi mod, administrarea concomitenta cu diuretice cu actiune rapida (derivati ai acidului etacrinic, furosemid, amilorid, mercaptomerin sodic si manitol), reprezinta un risc major de surditate ireversibila si de aceea trebuie evitata aceasta combinatie.
Reactii adverse:
Ototoxicitate, nefrotoxicitate si blocaj neuromuscular.
Alte reactii adverse care au fost raportate in cazuri rare: eruptie cutanata, febra, parestezii, eozinofilie, anemie, artralgii, hipomagnezemie, greata, varsaturi si hipotensiune.
Sarcina si alaptarea:
Nu a fost stabilita inca cu certitudine siguranta administrarii de amikin in timpul sarcinii. Aminoglicozidele pot traversa placenta si astfel exista posibilitatea aparitiei surditatii congenitale la acest tip de antibiotice.
Totusi, la femeia gravida (ca si la nou-nascut), acest produs trebuie sa fie utilizat numai cand este absolut necesar si sub directa supraveghere medicala.