N PIRACETAM, compr.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Ca medicatie adjuvanta in:
- tratamentul tulburarilor circulatorii si metabolice provocate de traumatisme craniocerebrale, interventii chirurgicale sau dupa accidente cerebro-vasculare la varstnici, insotite de scaderea memoriei, tulburari de concentrare, echilibru si orientare, cefalee, ameteli;
- suferintele cerebrale acute - delirium tremes, coma traumatica, ictus, coma toxica;
- sindroame psihoorganice involutive senile;
- tulburari de comportament si stari de intarziere a dezvoltarii psihomotorii la copii.

Forma orala este indicata in conditii cronice. Pentru situatii clinice acute se recomanda folosirea formei injectabile.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la piracetam sau la oricare dintre excipientii.
Insuficienta renala severa.
Administrare:
Adulti
Doza uzuala de intretinere este de 800 mg piracetam de trei ori pe zi, 4-6 saptamani sau mai mult. La nevoie se poate incepe cu doze mai mari 1200-1600 mg piracetam de 3-4 ori pe zi.

Copii
Doza uzuala este de 50 mg piracetam/kg si zi repartizate in trei prize fara a depasi 400 mg de trei ori pe zi.
Actiune:
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: psihostimulante, medicamente utilizate in ADHD si nootrope; alte psihostimulante si nootrope.

Cercetari experimentale de laborator au aratat ca piracetamul creste moderat rezistenta creierului la diferite agresiuni si poate ameliora procesele de invatare si memorizare. Studii de farmacologie clinica au dovedit un efect protector slab fata de consecintele negative ale hipoxiei cerebrale asupra performantelor psihomotorii, ca si unele beneficii terapeutice in sindroamele psihoorganice involutive, in sindroamele de suferinta cerebrala cronica, dupa traumatisme, accidente vasculare si la alcoolici, de asemenea, in suferinte cerebrale acute - delirium tremens, coma traumatica, ictus, coma toxica. La copii, au fost semnalate unele rezultate pozitive in diferite tulburari de comportament si psihoafective ale encefalopatiei, in stari de intarziere a dezvoltarii psihomotorii.

Mecanismul de actiune nu este cunoscut. Piracetam micsoreaza consumul de oxigen al neuronilor, favorizeaza arderea glucozei independent de aportul de oxigen, mentine formarea de ATP si activeaza glucozo-6-fosfat dehidrogenaza fara sa creasca formarea de lactat.
A fost semnalata o crestere a eficientei sistemelor colinergice si catecolaminergice in creier. Transferul de informatii la nivelul emisferelor cerebrale este facilitat.

Proprietati farmacocinetice
Se absoarbe complet si repede din intestin. Timpul de injumatatire este de 4-5 ore in plasma si 6-8 ore in LCR. Se elimina aproape in totalitate prin urina. Insuficienta renala creste mult timpul de injumatatire.
Piracetam traverseaza membranele de dializa.
Compozitie:
Un comprimat contine piracetam 400 mg.

Excipienti: amidon de porumb, povidona K 30, dioxid de siliciu coloidal, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, talc.
Precautii:
Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Prin reactiile adverse pe care le produce piracetamul poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Atentionari:
in caz de insuficienta renala usoara sau moderata dozele de piracetam trebuie scazute sau administrate la intervale de timp mai mari.
La copiii epileptici, piracetamul poate micsora pragul convulsivant.
La bolnavii cu dementa organica pot apare rareori stari de agresivitate si excitatie sexuala.
Reactii adverse:
Pot sa apara nervozitate, agitatie, insomnie, rareori tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree, epigastralgii) mai ales la inceputul tratamentului.
Supradozaj:
Toxicitatea piracetamului este mica.

in caz de supradozaj, nu sunt necesare masuri speciale.
Sarcina si alaptarea:
Studii experimentale la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Deoarece, riscul la om nu este cunoscut, produsul trebuie folosit cu prudenta in timpul sarcinii si se evita in primul trimestru de sarcina.

Nu se administreaza in timpul alaptarii.
Prezentare ambalaj:
Cutie cu un flacon din polietilena a 40 comprimate.

Citeste si despre:

Hidroterapia Tratamentul fracturii cotului Ceapa - 100% sanatate naturala Ce nu trebuie sa lipseasca din trusa medicala de vacanta? Escare: ce sunt, factori de risc, cum se pot preveni, stadii si optiuni de tratament Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Crampele menstruale Neplacerile sanatatii declansate de caldura Exercitii pentru pacientii cu fibromialgie Rinoplastia pentru adolescenti Complicatiile racelii