Lybrel

Prospect

Publicat: 27 Septembrie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare

Se gaseste in folii a cate 28 pilule.

Compozitie

Lybrel contine o combinatie de hormoni feminini (levonorgestrel - progesteros sintetic si estradiol) pentru a preveni ovulatia.

Indicatii

Lyvrel este utilizat ca si contraceptiv pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

De asemenea, administrarea acestei pilule cauzeaza modificari ale mucusului cervical si a mucoasei uterine, fapt care face dificila deplasarea spermatozoizilor catre trompele uterine.

Doze si mod de administrare

Preparatul se administreaza in conformitate de instructiunile medicului.
Prima pilula contraceptiva se administreaza in prima zi a mentruatiei, sau in prima zi de Duminica dupa menstruatie.
Pilula contraceptiva se administreaza in fiecare zi, si intre 2 pilule administrate nu trebuie sa existe o perioada mai lunga de 24 ore. Cand terminati prima folie,dupa 28 zile, incepeti pachetul urmator in ziua imediat urmatoare, fara a face pauza.

In caz de interventie chirurgicala sau analize medicale, medicul va poate recomanda intreruperea administrarii Lybrel. Din aceasta cauza, este indicat ca medicul curant sau chirurgul sa stie ca folositi Lybrel.

Am uitat o doza
Riscul de a ramane gravida este foarte ridicat.
Daca ati uitat sa administrati o pilula "activa", trebuie sa administrati 2 pilule in ziua in care va aminititi. Dupa care administrati o pilula, zilnic, pana la terminarea foliei.
Daca uitati sa administrati 2 pilule "active" ( in 2 zile consecutive), trebuie sa administrati 2 pilule, zilnic, 2 zile la rand. Dupa care se administreaza cate o pilula zilnic, pana la terminarea foliei. Se recomanda realizarea unui test de sarcina la 7 zile de cand ati uitat sa dministrati pilula contraceptiva.

Contraindicatii

Lybrel nu se administreaza:
- in sarcina si in perioada alaptarii;
- atac de cord sau alte probleme de coagulare si/sau circulatie sanguina;
- cancer uterin sau cancer mamar;
- sangerari vaginale;
- afectiuni ale ficatului sau cancer hepatic;
- hipertensiune arteriala;
- migrene, cefalee.

Interactiunea cu alte medicamente

Unele medicamente reduc eficienta Lybrel:
- acetaminofen sau acid asorbic;
- prednisolon;
- teofilina;
- ciclosporina;
- antibiotic;
- barbiturice si sedative;
- medicamente pentru HIV/ SIDA.
Lybrel nu protejeaza impotriva bolilor cu trasmitere sexuala. Utilizarea unui prezervativ este singura modalitate de a va proteja de aceste afectiuni.

Supradozaj

Solicitati asistenta medicala de urgenta. In caz de supradozaj pot sa apara urmatoarele sinptome: varsaturi, greturi, sangerari vaginale.

Reactii adverse

Solicitati asistenta medicala de urgenta daca prezentati reactii alergice (urticarie), dificultati in respiratie, inflamarea fetei, buzelor, limbii sau gatului.

Reactii adverse severe:
- parestezii, slabiciune brusca;
- dureri de cap, confuzie, tulburari de vedere, vertij;
- dureri abdominale, stari de greata, traspiratie excesiva, senzatie de rau, in general;
- migrene puternice;
- stari de voma, dureri de stomac, pierderea apetitului alimentar, urina inchisa la culoare, icter;
- inflamarea mainilor, gleznelor si picioarelor;
- simptome ale depresiei: tulburari de somn, schimbari de dispozitie, oboseala.

Conditii de pastrare

Se pastreaza la temperatura camerei, fara umiditate sau caldura.

Citeste si despre:

Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci Lordoza lombara: cauze, simptome si optiuni de tratament Sindromul de disparitie a cailor biliare Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Hipoventilatia sau depresia respiratorie Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Lipodistrofia: diagnostic si tratament Rolul probioticelor in sanatatea gastrointestinala Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psihologice si medicale