LADYBON, comprimate

Prospect

Publicat: 14 Aprilie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Ladybon si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

La menopauza (instalata fie natural, fie dupa o operatie de indepartare a ovarelor), organismul femeii inceteaza sa mai produca hormonul feminin, estrogen. Femeile pot suferi de o intreaga suita de probleme: bufeuri, transpiratii nocturne, iritatii vaginale, depresie sau reducerea dorintei sexuale. Concentratiile scazute ale hormonilor sexuali pot provoca fragilitatea oaselor (osteoporoza). Ladybon face parte dintr-o clasa de medicamente numite generic terapie de substitutie hormonala (TSH).

Amelioreaza simptomele asociate cu menopauza si previne fragilizarea oaselor. De obicei, Ladybon amelioreaza simptomele incepand din primele cateva saptamani de tratament, insa rezultatele optime sunt obtinute dupa cel putin trei luni de tratament. Daca aveti un risc crescut de fracturi datorat osteoporozei (subtierea oaselor) dar nu puteti lua alte tratamente, sau daca acestea nu se dovedesc eficiente, vi se poate prescrie Ladybon pentru prevenirea osteoporozei. Medicul trebuie sa discute cu dumneavoastra toate optiunile disponibile.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Ladybon exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Ladybon se administreaza pe cale orala. Luati cate un comprimat in fiecare zi. Comprimatele trebuie inghitite cu putina apa sau alt lichid, de preferinta la aceeasi ora in fiecare zi.

Tratamentul cu Ladybon nu trebuie inceput pana nu trec 12 luni de la ultima sangerare menstruala naturala pe care ati avut-o. Inceperea mai devreme a tratamentului cu Ladybon poate creste riscul de sangerari vaginale neregulate.
Daca aveti impresia ca efectul Ladybon este prea puternic sau prea slab, informati-va medicul.

Daca luati mai mult decat trebuie din Ladybon
Daca luati mai multe comrimate LADYBON decat trebuie, adresati-va imediat medicului sau farmacistului. Daca ati utilizat mai multe comprimate odata, nu trebuie sa va ingrijorati. Totusi, trebuie sa anuntati imediat medicul dumneavoastra sau farmacistul. Simptomele care pot sa apara sunt senzatie de rau, stare de rau, si sangerari vaginale, dupa cateva zile.

Daca uitati sa luati Ladybon
Daca ati uitat sa luati un comprimat, luati-l de indata ce va amintiti, cu conditia sa nu intarziati mai mult de 12 ore. Daca intarziati mai mult de 12 ore, nu mai luati doza omisa, ci continuati cu doza urmatoare, respectand orarul obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza omisa.

Daca incetati sa luati Ladybon
Nu intrerupeti administrarea acestui medicament fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Ladybon
- daca sunteti alergica (hipersensibila) la tibolona sau la oricare dintre celelalte componente ale Ladybon.
- daca sunteti gravida sau puteti fi gravida,
- daca aveti sau ati avut vreodata cancer de san, sau in caz de suspiciune de cancer de san,
- daca aveti cancer sau ati avut vreodata cancer, sau in caz de suspiciune de cancer (in special un cancer hormonodependent, precum cancerul endometrial),
- daca aveti sangerari vaginale neasteptate, care nu au fost evaluate de un medic,
- daca aveti o mucoasa uterina exagerat de dezvoltata (hiperplazie endometriala),
- daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare de circulatie a sangelui cum sunt cheagurile (in venele gambelor sau in plamani),
- daca aveti sau ati avut vreodata o boala de inima precum angina pectorala sau infarctul miocardic,
- daca aveti sau ati avut vreodata boli de ficat, daca valorile testelor functionale hepatice nu s-au normalizat inca,
- daca aveti porfirie (o boala ereditara).

Aveti grija deosebita cand utilizati Ladybon
In afara avantajelor sale, terapia de substitutie hormonala are unele riscuri, care trebuie luate in considerare la luarea deciziei de a incepe tratamentul sau de a-l continua.

Controale medicale
Inainte de a incepe terapia de substitutie hormonala, medicul dumneavoastra va poate pune intrebari despre antecedentele medicale personale si ale familiei dumneavoastra. Medicul poate decide sa va examineze sanii si/sau abdomenul, si poate face un examen intern. Veti face de asemenea si controale regulate, mai ales examinari ale sanilor.

Odata ce ati inceput terapia de substitutie hormonala, va trebui sa va prezentati la medic pentru controale regulate (cel putin o data pe an). La aceste controale, medicul poate discuta cu dumneavoastra beneficiile si riscurile continuarii terapiei de substitutie hormonala.

Precautii

Unele boli pot fi agravate de terapia de substitutie hormonala. Daca aveti sau ati avut vreodata una din aceste boli, informati-va medicul, care va va urmari cu atentie:
leiomioame cervicale, endometrioza, antecedente de cheaguri de sange, antecedente personale sau familiale de cancer hormonodependent - de ex. cancer de san la rude apropiate, hipertensiune arteriala, boli de ficat, diabet zaharat, calculi biliari, migrena sau dureri de cap, lupus eritematos sistemic, antecedente de hiperplazie endometriala, epilepsie, astm bronsic, otoscleroza (tulburare auditiva ereditara). Daca observati orice schimbare a starii dumneavoastre de sanatate in timpul tratamentului cu Ladybon, va rugam sa va informati medicul.

Terapia de substitutie hormonala poate provoca retentia de lichide in organism.
Ladybon nu este o "pilula contraceptiva" si, ca atare, nu previne conceptia.

Motive pentru intreruperea imediata a tratamentului cu Ladybon:
- icter (ingalbenirea pielii)
- cresterea brusca a tensiunii arteriale
- aparitia de migrene, sau dureri de cap severe

Efecte asupra riscului pe care il aveti de a face cancer
Cancerul endometrial (cancerul mucoasei uterine)
Terapia de substitutie hormonala numai cu estrogen, luata o lunga perioada de timp, poate creste riscul de cancer al mucoasei uterine (endometrul). Adaugarea unui progestogen la estrogen ajuta la reducerea riscului suplimentar.

Ladybon difera oarecum de alte medicamente utilizate in terapia de substitutie hormonala, de aceea nu este necesar sa luati un progestativ in asociere cu Ladybon. Au fost semnalate cazuri de dezvoltare exagerata sau cancer al mucoasei uterine (endometrul) la femeile care luau Ladybon. Cu cat luati medicamentul mai multa vreme, cu atat creste riscul de cancer al mucoasei uterine. Datele studiilor observationale de siguranta referitoare la tibolona sunt nesemnificative. Din acest motiv, siguranta tibolonei pentru endometru este incerta. Daca aveti sangerari de mijlocul ciclului sau pete, de obicei nu exista nici un motiv de ingrijorare, mai ales in primele cateva luni de terapie de substitutie hormonala.

Daca insa aveti sangerari de intrerupere sau patare, care:
- se mentin mai mult de 6 luni,
- incep dupa ce ati luat o vreme terapia de substitutie hormonala,
- continua chiar si dupa ce ati incetat sa mai luati terapia de substitutie hormonala,
programati-va la un consult medical. Ar putea fi un semn ca endometrul vi s-a ingrosat.

Cancerul de san
Femeile care au, sau avut in trecut, cancer de san, nu trebuie sa ia terapie de substitutie hormonala.
Terapia de substitutie hormonala cu estrogeni, combinata cu estrogeni si progestogen, sau tibolona, luata timp de mai multi ani, creste usor riscul de cancer de san. Riscul creste cu atat mai mult cu cat ati luat terapie de substitutie hormonala mai multa vreme, insa revine la normal in interval de aproximativ 5 ani dupa intreruperea terapiei de substitutie hormonala. Femeile care utilizeaza terapia de substitutie hormonala combinata au un risc usor mai crescut de cancer de san decat cele care iau terapie de substitutie hormonala care contine numai estrogeni sau tibolona.

Daca ne referim la femeile in jur de 50 ani, care nu iau terapie de substitutie hormonala, in medie cancerul de san este diagnosticat la 32 din 1000. La femeile in jur de 50 ani, care iau terapie de substitutie hormonala timp de 5 ani, pot aparea 2 - 6 cazuri in plus, iar la cele care iau terapie de substitutie hormonala timp de 10 ani, pot aparea 5 - 19 cazuri in plus.
Aveti grija sa controlati eventualele modificari aparute la nivelul sanilor, in special depresiunile pielii, modificarile mamelonului sau orice noduli pe care ii vedeti sau simtiti la palpare.

Cancerul ovarian
Cancerul ovarian (cancerul ovarelor) este foarte rar, dar grav. Poate fi dificil de diagnosticat, deoarece adesea nu exista semne de boala evidente.
Unele studii au indicat ca terapia de substitutie hormonala numai cu estrogeni, luata timp de peste 5 ani, poate creste riscul de cancer ovarian. Nu se stie inca daca terapia de substitutie hormonala de alte tipuri sau tibolona cresc riscul in acelasi mod.

Efecte asupra inimii si circulatiei
Bolile de inima
Terapia de substitutie hormonala nu este recomandata femeilor care au sau au avut recent boli de inima. Daca ati avut vreodata boli de inima, informati-va medicul, pentru a vedea daca puteti urma terapia de substitutie hormonala.

Terapia de substitutie hormonala nu ajuta la prevenirea bolilor de inima.
Studiile referitoare la un anumit tip de terapie de substitutie hormonala (continand estrogen conjugat plus progestagenul MPA) au aratat ca femeile pot avea o probabilitate ceva mai mare de a face boli de inima in primul an de tratament cu aceasta medicatie. Riscul este probabil similar si pentru alte tipuri de terapie de substitutie hormonala, insa acest lucru nu a fost inca dovedit.

Daca aveti:
- dureri toracice care se extind inspre brat sau gat,
adresati-va medicului cat mai rapid posibil si nu mai luati nici un fel de terapie de substitutie hormonala pana cand medicul dumneavoastra nu isi da acordul. Aceasta durere poate fi un semn de boala de inima.

Accidentul vascular cerebral
Studii recente asupra unui anumit tip de terapie de substitutie hormonala (continand estrogen conjugat plus progestagenul MPA) au aratat un risc usor crescut de a suferi un accident vascular cerebral.
Daca ne referim la femeile de 50-60 ani care nu iau terapie de substitutie hormonala, in medie, pe parcursul a 5 ani, 3 din 1000 se pot astepta sa sufere un accident vascular cerebral. La femeile intre 50-60 ani, care iau terapie de substitutie hormonala, aceasta cifra ar fi de 4 din 1000.
Daca ne referim la femeile peste 60 ani, care nu iau terapie de substitutie hormonala, in medie, pe parcursul a 5 ani, 11 din 1000 se pot astepta sa sufere un accident vascular cerebral. La femeile peste 60 ani, care iau terapie de substitutie hormonala, aceasta cifra ar fi de 15 din 1000.
Nu se stie inca daca si alte tipuri de terapie de substitutie hormonala cresc riscul in acelasi mod.

Daca acuzati dureri de cap neexplicate de tip migrenos, cu sau fara tulburari de vedere, consultati un medic cat mai rapid posibil si nu mai luati nici un fel de terapie de substitutie hormonala pana cand medicul Dv. nu isi da acordul. Aceste dureri de cap pot fi unul din primele semne de alarma ale unui accident vascular cerebral.

Cheaguri de sange
Terapia de substitutie hormonala poate creste riscul de formare a cheagurilor de sange in vene (fenomen numit si tromboza venoasa profunda), mai ales in primul an de utilizare. Nu se stie inca daca Ladybon creste sau nu riscul in acelasi mod.
Aceste cheaguri de sange nu sunt intotdeauna grave, dar, daca unul din ele migreaza in plamani, poate provoca dureri toracice, dispnee, colaps sau chiar moartea. Aceasta afectiune se numeste embolie pulmonara.
Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara sunt expresii ale unei afectiuni numita tromboembolism venos.
Aveti o probabilitate mai mare de dezvoltare a cheagurilor de sange:
- daca aveti obezitate marcata
- daca ati mai avut cheaguri de sange in trecut
- daca vreuna din rudele Dv. apropiate a suferit vreodata de astfel de cheaguri
- daca ati suferit unul sau mai multe avorturi spontane
- daca aveti o problema de coagulare a sangelui ce necesita tratament cu un medicament precum warfarina
- daca ati stat la pat o perioada lunga de timp din cauza unei operatii, traumatism sau boli majore
- daca suferiti de o boala rara numita lupus eritematos sistemic

In cazul in care va aflati in oricare dintre situatiile de mai sus, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a decide daca sa luati sau nu terapie de substitutie hormonala.
Daca ne referim la femeile de 50-60 ani care nu iau terapie de substitutie hormonala, in medie, pe parcursul a 5 ani, 3 din 1000 se pot astepta sa dezvolte un cheag de sange. La femeile intre 50-60 ani, care iau terapie de substitutie hormonala, aceasta cifra ar fi de 4 din 1000.
Daca ne referim la femeile peste 60 ani, care nu iau terapie de substitutie hormonala, in medie, pe parcursul a 5 ani, 8 din 1000 se pot astepta sa dezvolte un cheag de sange. La femeile peste 60 ani, care iau terapie de substitutie hormonala, aceasta cifra ar fi de 17 din 1000.

Daca acuzati:
- o tumefactie dureroasa a membrului inferior,
- durere toracica brusca,
- dificultati de respiratie.

Adresati-va medicului cat mai rapid posibil si nu mai luati nici un fel de terapie de substitutie hormonala pana cand medicul dumneavoastra nu isi da acordul. Acestea pot fi semne ale dezvoltarii unui cheag de sange.

Daca stiti ca veti fi supusa unei operatii, asigurati-va ca medicul dumneavoastra este informat in aceasta privinta. Poate fi necesar sa intrerupeti terapia de substitutie hormonala cu aproximativ 4-6 saptamani inainte de operatie, pentru a reduce riscul formarii de cheaguri de sange. Medicul dumneavoastra va va informa cand puteti relua terapia de substitutie hormonala.

Interactiuni medicamentoase

Alte medicamente pot influenta efectele Ladybon, sau Ladybon poate influenta efectele altor medicamente. Va rugam sa va informati medicul daca luati sau ati luat recent alte medicamente, cum ar fi: medicamente pentru problemele de coagulare a sangelui, precum warfarina, deoarece poate fi nevoie ca medicul sa va ajusteze dozele acestora.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Folosirea Ladybon cu alimente si bauturi
In timpul tratamentului cu Ladybon puteti manca si bea normal.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu luati Ladybon daca sunteti gravida, daca ati putea fi garvida sau daca alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Conform datelor actuale Ladybon nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Ladybon
Ladybon contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reacttii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ladybon poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse obisnuite (frecvente) observate in studiile clinice (aparute la 1-10% din femeile care utilizeaza Ladybon) sunt urmatoarele:
- sangerari vaginale sau pete;
- dureri abdominale;
- crestere in greutate;
- dureri ale sanilor;
- cresteri anormale de par;
- simptome vaginale cum sunt secretii, mancarimi si/sau iritatii.

O reactie adversa mai putin frecventa (a fost evidentiata la 0,1-1% din femeile care utilizau Ladybon) este amnezia.
Alte reactii adverse observate dupa punerea pe piata a Ladybon:
- ameteli, cefalee, migrena, oboseala, modificari de dispozitie (depresie);
- eruptii cutanate sau mancarime;
- tulburari de vedere;
- disconfort gastro-intestinal;
- retentie hidrosalina;
- dureri articulare si musculare;
- modificari ale functiei hepatice.

Au fost raportate cateva cazuri de cancer de san, endometrioza sau de cancer endometrial la femeile care au utilizat Ladybon.

Spuneti medicului dumneavoastra daca apar sangerari vaginale sau pete sau daca oricare dintre reactiile adverse metionate devine suparatoare sau continua.

Alte reactii adverse care pot sa apara in timpul tratamentului combinat estrogen-progestogen pot fi:
- tumori benigne si maligne hormon-dependente;
- tromboza (cheaguri de sange in vene);
- infarct miocardic si accident vascular cerebral;
- boli ale veziculei biliare;
- afectiuni ale pielii cum sunt eruptii, modificari de culoare sau aparitia de pete rosii;
- dementa (reducerea functiei mentale cu pierderea memoriei);

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Ladybon

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Ladybon dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in amablajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este tibolona. Un comprimat contine tibolona 2,5 mg.
- Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, amidon de cartof, ascorbil palmitat, stearat de magneziu

Cei mai importanti hormoni sexuali naturali la femei sunt estrogenul si progesteronul. Acestia sunt necesari pentru dezvoltarea sexuala normala a femeii si pentru reglarea ciclului menstrual. De asemenea, estrogenii joaca un rol foarte important in formarea oaselor. Oasele se consolideaza in timpul adolescentei, iar densitatea cea mai mare a masei osoase este atinsa in jurul varstei de 20-30 ani. Dupa aceasta varsta masa osoasa incepe sa diminue, la inceput usor, apoi mai accelerat, mai ales dupa menopauza. Menopauza este perioada (de obicei in jurul varstei de 50 ani) cand ovarele inceteaza treptat sinteza de estrogeni. Daca ovarele sunt indepartate chirurgical (ovarectomie) inainte de menopauza, scaderea sintezei de estrogeni intervine brusc.

Scaderea productiei hormonale duce deseori la bine cunoscutele simptome ale perioadei climacterice (menopauzei) cum sunt: bufeuri si transpiratii in timpul noptii. De asemenea, insuficienta de estrogeni poate face ca vaginul sa devina mai subtire si uscat. Ca urmare, relatiile sexuale devin dureroase si infectiile vaginale apar mai frecvent. Aceste probleme fizice sunt insotite la unele femei de schimbari ale dispozitiei, nervozitate, depresie, iritabilitate si pierderea apetitului sexual.

O problema care ramane neobservata de multe ori este accelerarea pierderii masei osoase aproape de menopauza si dupa menopauza. Treptat oasele devin fragile si se pot fractura usor (osteoporoza), mai ales coloana vertebrala, soldul si incheieturile de la mana. De asemenea, osteoporoza poate provoca dureri de spate, pierdere in inaltime si chiar curbarea spatelui.

Ladybon contine tibolona, o substanta care are efecte favorabile asupra unor tesuturi diferite din organism cum sunt: creierul, vaginul si oasele. Prin urmare poate reduce simptomele climacterice cum sunt bufeurile si transpiratiile nocturne. De asemenea, are efecte benefice pentru tesutul vaginal si efecte favorabile asupra dispozitiei si libidoului. De asemenea, Ladybon poate sa previna pierderea osoasa care apare dupa menopauza la nivelul coloanei vertebrale, soldului si incheieturilor de la mana.

Ambalaj

Comprimatele Ladybon sunt rotunde, aplatizate, de culoare alba pana la aproape alba, avand stantat "e pe una din fete.
Cutie cu unul sau 3 blistere a cate 28 comprimate

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa