Indicatii
Glutamina este un aminoacid semi-esential (care poate fi sintetizat de organism dar, in perioade de stres, traume, eforturi intelectuale este necesar aportul de glutamina din exterior; excesul de cortizon eliberat in asemenea stari epuizeaza rezerva de glutamina din corp).
Glutamina este prezenta in fiecare celula a organismului uman. In cantitatea cea mai mare se afla in sange, muschi si fluidul cerebro-spinal. Este cunoscuta ca si "carburantul creierului.
- esential in sinteza de ADN si ARN si in producerea de ATP - adenozin trifosfat (nucleotide care stocheaza si transporta energia in celule)
- protejeaza creierul in afectiuni neurodegenerative (boala Parkinson, maladia Alzeimer, epilepsie, schizofrenie, senilitate, deficit de atentie, scleroza multipla)
- stimuleaza activitatea mentala (singurul aminoacid care traverseaza membrana hematoencefalica)
- protector exceptional al sistemului digestiv : necesara in "sindromul de permeabilitate intestinala, colita, boala Crohn, alergii, diaree, ulcer, peritonita, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene), mentine nivelul imunoglobulinei IgA care impiedica atasarea bacteriilor patogene de celulele mucoasei intestinale
- creste sinteza de glutation, un antioxidant cerebral foarte important
- participa la sinteza de proteine si glicogen in ficat
- mentine hidratarea celulara optima
-detoxifiere hepatica (in steatoza)
- imunomodulator : se administreaza in boli autoimune (alergii, miastenia gravis, hepatita autoimuna, poliartrita reumatoida, diabet, lupus, tiroidita, vitiligo, sclerodermie, ciroza biliara primara) dar si in stari cu deficit de imunitate
- mentine echilibrului alcalin in organism (regleaza pH-ul)
- previne hipoglicemia (in ficat glutamina se transforma usor in glucoza cand nivelul sanguin al acesteia scade)
- controleaza "pofta de dulce
- reface organismul in stari catabolice : arsuri, infectii, traume, operatii, transplant de maduva osoasa
- reduce fibrozele pulmonare
- adjuvant in tratamenul SIDA
- reduce efectele secundare ale radio si chimioterapiei
- scade dorinta de a bea alcool (alcoolul reduce sinteza de glutamina in creier); ajuta recuperarea alcoolicilor (in sevraj alcoolic)
- scade nivelul colesterolemiei (participa la metabolizarea grasimilor)
- asigura refacerea si cresterea masei musculare
- elimina ureea.
1 4 tablete / zi cu lichide reci sau conform recomandarii medicului de specialitate.
Contraindicatii
Nu se administreaza femeilor insarcinate sau care alapteaza, celor cu insuficienta renala, hepatica, in tulburari afective bipolare.
Nu s-au evidentiat la dozele prescrise.
Compozitie
1000 mg L-Glutamina