Legatura dintre Parkinson si dementa

Publicat: 22 Martie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Parkinson este o boala care afecteaza creierul si determina probleme motorii. Muschii devin rigizi si uneori devin dificil de controlat, apare tremurul membrelor superioare si pe masura ce boala progreseaza, bolnavul va intampina dificultati de deplasare. Exista o legatura confirmata stiintific intre Parkinson si dementa, intrucat la unele dintre persoanele diagnosticate cu boala Parkinson este posibil sa apara dementa, pe masura ce afectiunea avanseaza.

Dementa este o tulburare caracterizata prin deteriorarea functiei creierului, ceea ce duce la probleme de memorie, dificultati de planificare si organizare, de a-i recunoaste pe oamenii din jur si lucrurile familiare, precum si probleme de comunicare cu cei din jur.

Similaritati intre Parkinson si dementa

Simptomele precoce ale bolii Parkinson se dezvolta treptat. Printre primele semne ale bolii ar fi incordarea neobisnuita a muschilor, care impiedica leganarea normala a bratelor in timpul mersului pe jos. Pe masura ce miscarile vor deveni din ce in ce mai lente, va aparea tremurul membrelor superioare si dificultatile de echilibru, deprecierea capacitatii intelectuale, anxietatea, constipatia, transpiratia excesiva, dimiunarea controlului vezicii urinare si al intestinelor etc.

Prognosticul bolii Pakinson poate varia in functie de cat de rapida este progresia bolii. Debutul bolii are loc in jurul varstei de 50 de ani. In aceasta etapa, dementa apare destul de rar. La peste 40% dintre persoanele mai in varsta, la care s-a diagnosticat boala Parkinson, s-a constatat si prezenta dementei.

Cauzele dementei sunt diverse. Printre acestea se numara si boala Alzheimer. Simptomele de dementa variaza in functie de cauza care sta la baza acestora. In cazul asocierii bolii Parkinson cu dementa apar urmatoarele manifestari:

Din cauza acestor simptome care pot varia pe parcursul unei zile si care pot fi intalnite si la bolnavii diagnosticati atat cu Parkinson, cat si cu depresie, asocierea dintre Parkinson si dementa poate fi dificil de depistat. Acest lucru poate reprezenta o problema destul de complexa, intrucat in functie de diagnosticul corect al bolii, poate fi recomandat tratamentul medicamentos adecvat.

Tratamentul pentru boala Parkinson si dementa implica, in general, evaluarea gravitatii simptomelor dementei pentru persoana in cauza. Halucinatiile este posibil sa nu reprezinte un simptom serios de ingrijorare. In unele cazuri poate fi mai important sa se mentina nivelul de mobilitate al bolnavului si sa se evite efectele secundare care ar putea fi cauzate de consumul de medicamente antipsihotice, decat sa se trateze alte manifestari.

De obicei, specialistul trebuie sa cantareasca beneficiile potentiale ale tratamentului, comparativ cu dificultatile asociate cu conditia in sine.

Medicul neurolog va investiga si va consulta amanuntit bolnavul si, in functie de evolutia bolii Parkinson si a dementei, va recomanda tratamentul optim, dar si un plan adecvat de ingrijire.


Facilitati de tratament

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Parkinson Dementa Cum afecteaza boala Parkinson viata pacientilor? Abordarea bolii Parkinson Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Remediul natural impotriva gripei! Tratamentul cu PRP si aerocrioterapie in condropatii 13 semne precoce ale bolii Parkinson 7 mituri despre boala Alzheimer 5 semne surprinzatoare ale dementei Ce este somnul REM? Comportamentul sexual deviant