IMIGRAN, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Compozitie
Solutia injectabila contine 6 mg sumatriptan in 0,5 ml solutie.

Actiune terapeutica
S-a demonstrat ca sumatriptanul este un agonist specific si selectiv al receptorilor 5 hidroxitriptaminici-1-like (5HT 1-like), fara a avea insa efect si pe subtipurile de receptori 5HT2 sau 5HT3. Acesti receptori se gasesc in special la nivelul vaselor sanguine cerebrale.

Indicatii
Imigran tablete este indicat pentru calmarea rapida a atacurilor de migrena cu sau fara aura.

Mod de administrare
Imigran este indicat atat pentru tratamentul acut intermitent al migrenei cat si al cefaleei in ciorchine. Nu se va folosi profilactic. Se recomanda ca Imigran sa fie administrat cat se poate de devreme dupa debutul unui atac migrenos,fiind insa la fel de eficient daca este administrat in orice moment al atacului.
Migrena: Doza orala de Imigran recomandata la adult este o singura tableta de 50 mg. Anumiti pacienti pot necesita 100 mg. Daca simptomele se repeta, doza poate fi repetata in urmatoarele 24 de ore, dar nu mai mult de 300 mg in 24 ore. Tabletele se vor inghiti intregi, cu apa. copii: la copii nu a fost stabilita inca siguranta si eficienta sumatriptanului. Varstnici: Poate fi folosit la pacientii peste 65 de ani. Experienta in folosirea sumatriptanului la acesti pacienti este limitata. Farmacocinetica nu difera semnificativ de cea a populatiei tinere, dar pana la noi date clinice, folosirea Imigran nu este recomandata la pacientii peste 65 de ani.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la orice component al preparatului. Se va recomanda evitarea administrarii produsului la pacientii cu infarct miocardic. Pana la noi date, nu este recomandata folosirea Imigran la pacientii cu afectiuni vasculare periferice sau la pacientii cu semne si simptome de afectiuni cardiace ischemice. De asemenea, nu se recomanda la pacientii cu antecedente de accidente cerebrovasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, insuficienta hepatica severa sau hipertensiune necontrolata, cardiopatie ischemica dureroasa, infarct miocardic in antecedente, angina Prinzmetal. Este contraindicat tratamentul cu methysergide (un derivat de ergotamina) in timpul tratamentului cu Imigran.

Precautii
In urma administrarii de sumatriptan, se pot asocia simptome tranzitorii, inclusiv dureri toracice si tensiune toracica, care poate fi intensa si poate interesa gatul. in cazul in care aceste simptome sugereaza o afectiune cardiaca ischemica se va face evaluarea pacientului. Sumatriptan nu este indicat in tratamentul migrenei hemiplegice, bazilare sau oftalmoplegice. Este contraindicata administrarea concomitenta de inhibitori de monoaminooxidaza (MAO) sau cu maxim doua saptamani inainte de tratamentul cu Imigran. Dozele de Imigran recomandate nu trebuie depasite. Somnolenta poate fi rezultatul migrenei sau al tratamentului cu Imigran. Se recomanda precautie la pacientii ce presteaza munci care cer indemanare, cum ar fi conducerea autovehiculelor sau manevrarea utilajelor. Sumatriptan trebuie administrat cu precautie la pacientii cu hipertensiune controlata, deoarece a fost observata la o mica proportie din populatie o crestere temporara a presiunii arteriale si a rezistentei periferice. Au fost descrise reactii vasospastice prelungite, cand se administreaza impreuna cu ergotamina. Deoarece aceste efecte pot fi aditive, administrarea concomitenta a ergotaminei si a sumatriptanului trebuie evitata. Asocierea Imigran cu orice medicament vasoactiv trebuie facuta cu precautie la orice pacient care prezinta conditii favorabile aparitiei cardiopatiei ischiemice si vasospasmului coronarian. Imigran trebuie administrat cu atentie la pacientii cu afectiuni ce pot afecta semnificativ absorbtia, metabolismul si excretia medicamentului, ca in afectiunile ce altereaza functia renala sau hepatica.

Sarcina si alaptare
Administrarea acestui medicament trebuie luata in considerare daca beneficiul potential este mai mare decat posibilul risc pentru fat. Nu s-a observat vreun efect teratogen la sobolani sau la soareci. Experienta in privinta folosirii sumatriptanului in timpul sarcinii este insa limitata. Intrucat rezultatele studiilor de reproducere la animale nu pot fi extinse totdeauna la om, administrarea acestui medicament trebuie luata in considerare numai in cazul in care beneficiul potential pentru mama este mai mare decat orice risc posibil pentru fat.
Alaptarea: Sumatriptanul este excretat in laptele matern al animalelor. Nu exista date similare la oameni. Trebuie luate anumite precautii atunci cand se ia in considerare administrarea de Imigran la femeia care alapteaza. S-a demonstrat ca in urma administrarii subcutanate de sumatriptan, o parte din acesta se excreta in lapte. Expunerea copilului la produs poate fi evitata prin intreruperea alaptarii timp de 24 ore dupa administrarea tratamentului.

Reactii adverse
Efectele secundare raportate includ: senzatia de parestezie, caldura, presiune sau greutate in orice parte a corpului, eritem, ameteala si senzatie de slabiciune. Acestea sunt de intensitate usoara pana la moderata si tranzitorii. Au fost descrise oboseala si somnolenta. Greata si varsaturile au fost prezente la cativa pacienti, dar relatia lor cu Imigranul nu este clara.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate