HYCODAN, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Actiune terapeutica
Analgezic. Hidrococodonul isi exercita actiunea analgezica asupra receptorilor opioizi la nivelul snc. Actiunea analgezica a acetaminofenului este realizata atat prin mecanism central, cat si periferic.
Indicatii
Durere moderata pana la severa.
Mod de administrare
Capsule, tablete:
Analgezic: Pentru dozele de 5/500, se vor lua una sau doua prize la fiecare 4-6 h, pana la 8/zi. Pentru cele de 5/325, 7,5/325, 10/325 si7,5/400 se va lua o doza la fiecare 4-6 h, pana la 6/zi. Pentru produsele de 7,5/500 si 7,5/650, se ia o doza la fiecare 4-6 ore. Pentru 10/325, 10/400, 10/500 si 10/650 se ia o doza la fiecare 4-6 h,pana la 6/zi.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la hidrocodon sau acetaminofen; lactatia.

Precautii
Se foloseste cu grija la pacientii cu traumatisme craniene deoarece poate creste presiunea lcr. Se foloseste cu atentie la varstnici sau peroane slabite; la cei cu functiile renala sau hepatica afectate; in hipotiroidism, boala addison, hipertrofie prostatica sau strictura uretrala; pacienti cu afectiuni pulmonare. Folosirea cu putin timp inaintea instalarii travaliului poate provoca sindrom de detresa respiratorie la nou nascut. Siguranta si eficacitatea administrarii nu a fost stabilita la copii.
Observatii pentru pacient familie: Respectati indicatiile de prescriere. Se poate lua cu lapte sau in timpul mesei pentru a preveni aparitia tulburarilor GI. Evitati actiunile ce necesita atentie crescuta; provoaca ameteala, stare letargica, afectarea performantelor mentale si fizice. Anuntati aparitia de leziuni, sangerari, probleme de respiratie, greata, varsaturi, constipatie, dificultati la urinat, sedare excesiva. Evitati alcoolul sau alte deprimante SNC. Evaluarea si controlul terapiei: Se stabileste daca durerea este acuta sau cronica. Investigati istoricul de hipotiroidism, hipertrofie prostatica benigna, strictura uretrala, boala Addison, boala pulmonara. Monitorizati functiile hepatica si renala. Coadministrarea unui AINS poate necesita scaderea dozei necesare pentru ameliorarea durerii.
Supradozarea
Simptome: acetaminofen: necroza hepatica ce poate duce la deces; necroza tubulara renala, coma hipoglicemica, trombocitopenie. Hepatotoxicitatea presupune G&V, diaforeza si stare de rau.
Hidrocodon: deprimare respiratorie, somnolenta pana la stupor si coma, tegumente reci, bradicardie si hipotensiune. In cazuri severe: apnee, colaps circulator, stop cardiac si moarte.
Tratament (acetaminofen): lavaj gastric sau provocarea varsasturii cu sirop de ipeca. Nivelul seric al acetaminofenului trebuie determinat cat mai repede, dar nu mai devreme de 4 h dupa ingerare. Se apreciaza functia hepatica initial si la intervale de 24 h. Antidotul - N acetil cisteina, trebuie administrat in mai putin de 16 h pentru rezultate optime.
Tratament (hidrocodon): se asigura mentinerea ventilatiei pentru a restabili schimbul respirator. Naloxona administrata IV poate reversa deprimarea respiratorie. Oxigen, fluide administrate IV.
Interactiuni medicamentoase
Anticolinergice. Creste riscul ileusului paralitic.
Antidepresive triciclice. Creste efectul narcotic.
Deprimante SNC, inclusiv analgezice narcotice, anxiolitice, antipsihotice, alcool. Potenteaza deprimarea SNC;
IMAO. Creste efectul narcotic.

Reactii adverse
SNC: ameteala, sedare, confuzie, stare letargica, afectarea activitatilor fizice, anxietate, frica, disforie, dependenta psihologica.
Gastro-intestinale: greturi si varsaturi.
Respirator: deprimare respiratorie (legata de doza), respiratie neregulata.
Genito-urinare: spasm ureteral, al sfincterelor vezicale, retentie urinara.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Aerul poluat, pericol pentru sanatatea familiei tale! De ce este important sa ai un purificator aer Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt! Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul
Cere sfatul medicului ×