HUMEX RACEALA si GRIPA, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Humex Raceala si gripa si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul simptomatic de scurta durata al starilor gripale insotite de cefalee si/sau febra si de senzatia de "nas infundat".
Se recomanda numai adultilor si copiilor peste varsta de 15 ani.

Mod de administrare

Durata maxima a tratamentului este de 4 zile. Se va respecta un interval intre prize de cel putin 4 ore. In insuficienta renala severa intervalul este marit la 8 ore, dar numai la recomandarea medicului.

Doza administrata este de un comprimat alb de zi dimineata si 1 capsula bleu-alb de noapte, seara inainte de culcare; daca este necesar se poate administra inca 1 comprimat la pranz si unul seara devreme.

Nu se va depasi doza maxima zilnica de 3 comprimate si o capsula. Comprimatul sau capsula se inghit cu un pahar mare cu apa.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Copii sub 15 ani.
Hipersensibilitate la una dintre componentele produsului.
Risc de glaucom cu unghi inchis.
Risc de retentie urinara in afectiunile uretro-prostatice.
Hipertensiune arteriala severa.
Insuficienta coronariana severa.
Insuficienta hepatica.
Asocierea cu IMAO neselective (iproniazida).

Precautii

Absenta unei ameliorari sau agravarea simptomatologiei dupa 4 zile de tratament, aparitia unei reactii alergice, a tahicardiei, a palpitatiilor sau a greturilor impun intreruperea tratamentului si solicitarea unui control medical.

Sportivii trebuie sa tina seama ca pseudoefedrina poate induce o reactie pozitiva a testelor antidoping.

Datorita clorfeniraminei se recomanda in timpul tratamentului evitarea consumului de alcool, de medicamente continand alcool si de sedative. In tratamentul asociat cu IMAO selective (toloxatona, moclobemid) trebuie solicitata si respectata cu strictete recomandarea medicului.

Interactiuni medicamentoase

Pentru a evita efectele datorate unor posibile interactiuni medicamentoase va fi anuntat medicul de eventualele tratamente aliate in curs.

Vor fi mentionate mai ales: IMAO neselective (iproniazida), guanetidina si substantele inrudite, derivatii morfinici (analgezice si anlitusive), neurolepticele, barbituricele, benzodiazepinele si alte anxiolitice, antidepresivele sedative, clonidina si substantele inrudite, hipnoticele, atropina, antidepresivele imipraminice, neurolepticele fenotiazinice, antiparkinsonienele anticolinergice, antispasticele atropinice, disopiramida.

In interventiile chirurgicale programate se va intrerupe tratamentul cu cateva zile inainte datorita riscului aparitiei puseelor hipertensive si a aritmiilor cardiace intraoperator in cazul in care se face anestezia cu un compus volatil halogenat. Alcoolul creste efectul sedativ al clorfeniraminei.

Atentionari speciale

In insuficienta renala severa la recomandarea medicului trebuie sa fie marit la 8 ore intervalul dintre prize.

Se va utiliza cu prudenta, respectand strict dozele recomandate, in insuficienta hepatica si/sau renala, datorita posibilelor efecte toxice. Pseudoefedrina are actiune vasoconstrictoare, motiv pentru care se administreaza cu prudenta in hipertiroidie, hipertensiune arteriala si afectiuni cardiace. In interventiile chirurgicale programate la recomandarea medicului se va intrerupe tratamentul cu cateva zile inainte.

Se impune administrarea cu atentie respectand strict dozele recomandate la persoanele varstnice cu tendinta crescuta la hipotensiune ortostatica, vertij, sedare, constipatie cronica (risc de ileus paralitic), hipertrofie prostatica.

Datorita prezentei pseudoefedrinei poate fi prescris in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar si numai la recomandarea medicului. Cand exista detresa fetala sau patologie materna hipertensiva acest medicament este contraindicat.

Sarcina si alaptarea

HUMEX RACEALA SI GRIPA este contraindicat in timpul alaptarii deoarece pseudoefedrina trece in laptele matern si poate provoca tahicardie la sugar.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Conducatorii auto si persoanele care manipuleaza diverse utilaje trebuie sa tina seama ca medicamentul poate provoca somnolenta sau usoara agitatie.

Reactii adverse posibile

Semnalati medicului orice efect secundar aparut in timpul tratamentului, mai ales in cazul celor nementionate in prospect.

Tulburari neurovegetative: sedare sau somnolenta mai ales la inceputul tratamentului, uscaciunea mucoaselor, cefalea anxietate, constipatie, tulburari ale acomodarii, midriaza, palpitatii, retentie urinara, crize de glaucom prin inchiderea unghiului la persoanele predispuse, afectarea secretiei lactate, hipotensiune ortostatica, tulburari ale echilibrului, vertij, scaderea memoriei sau a concentrarii mai frecvent la persoanele varstnice, tulburari ale coordonarilor motorii, tremuraturi, confuzii, halucinatii.

Reactii alergice; eritem, eczema, purpura, urticarie, edem, toarte rar edem Ouincke si soc anafilaclic. Tulburari hematologice: leucopenie, neulropenie, trombocitopenie, anemie hemolitica.

Supradozaj

Intrerupeti tratamentul si adresati-va imediat medicului in cazul supradozarii accidentale sau intentionate.

Datorita paracetamolului supradozarea terapeutica sau intoxicatia accidentala frecventa sunt riscante la persoanele in varsta si mai ales la copii. Ele se pot manifesta prin greturi, varsaturi, anorexie, paloare, dureri abdominale in special in primele 24 de ore. Dozele mari de paracetamol pot provoca: citoliza hepatica cu posibila necroza completa si ireversibila (insuficienta hepatica), acidoza metabolica, encefalopatie, coma si in cele din urma moartea. Dupa 12-48 de ore de la ingestie s-a observat cresterea concentratiei plasmatice a transaminazelor hepatice, a lactat-dehidrogenazei, a bilirubinei si diminuarea concentratiei protrombinei.

In aceasta situatie se impune internarea de urgenta in spital pentru evacuarea rapida prin lavaj gastric a medicamentului ingerat, pentru administrarea pe cale i. v. sau orala (daca este posibil in primele 10 ore de la ingestie) a antidotului N-acetilcisteina si pentru tratamentul simptomatic. Daca este posibil se va doza paracetamolul inainte de inceperea tratamentului.

In supradozarea pseudoefedrinei dupa lavajul gastric se administreaza carbune activat si clorura de amoniu pentru acidifierea urinii; astfel se grabeste eliminarea pseudoefedrinei din organism.
Manifestarile intoxicatiei cu clorteniramina pot fi convulsiile, mai ales la nou nascuti si copii mici, tulburarile de constiinta si coma.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine: paracetamol 500 mg, clorhidrat de pseudoefedrina 60 mg si excipienti: celuloza microcristalina, amidon pregelatinizat, carboximetilceluloza sodica reticulata, stearat de magneziu, povidona.
O capsula gelatinoasa contine paracetamol 500 mg, maleat de clorfeniramina 4 mg si excipienti: talc, carboximetilceluloza sodica, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru. Invelisul capsulei contine: dioxid de titan, eritrozina, indigotina, gelatina

Citeste si despre:

Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa Raceala si gripa - simptome detaliate Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Cum deosebesti raceala de gripa? Cum combati raceala si gripa Iata cum iti pot afecta sanatatea sloturile online– tu stiai? Sindromul de intestin hiperpermeabil, o afectiune a omului modern. Ce solutii recomanda specialistii? Raceala si gripa - ce trebuie sa stii ca sa nu te imbolnavesti? Cum sa previi raceala sau gripa? Simptome care trebuie sa te trimita la medic in caz de raceala sau gripa Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa 10 trucuri ca sa eviti raceala si gripa