Arbore inalt cu frunze eliptice cultivat in tara noastra, rar intalnit
spontan.
Florile au dimensiuni mari si culoare roz sau alba.
fructele au miros placut, sunt mari, ovale, galbene, acoperite de peri fini. Gutuiul infloreste in lunile mai sau iunie.
In scop
fitoterapeutic se utilizeaza
fructele, semintele si frunzele.
Gutuia contine magneziu, fosfor, fier, cupru, sulf,
vitamina pp, C, B, A, calciu, sodiu, apa, glucide, tanin, pectina, protide, lipide, mucilagii, acid malic.
Gutuiul are proprietati astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, stomahice. Fructele se utilizeaza si in cosmetica pentru ameliorarea ridurilor si tratamentele tenului gras. De asemenea, se recomanda consumul gutuiei in
curele de slabire, fiind un fruct care contine putine calorii.
Uz intern:- boli gastrointestinale, stari de voma, diaree, infectii ale
cailor respiratorii, boli pulmonare, tuse, raguseala, dizenterie, metrorargii, hemoroizi, inapetenta, convalescenta, hepatite, hemoptizie, leucoree - sub forma de salata, infuzie, decoct.
Uz extern:- stomatite, arsuri, gingivite, degeraturi, conjunctivite, iritatii si rani tegumentare, - sub forma de spalaturi locale, gargara.