GABARAN, capsule

Prospect

Publicat: 05 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Gabaran si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Gabaran apartine unui grup de medicamente si este utilizat in:

Mod de administrare

Luati intotdeauna Gabaran exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul dumneavoastra va stabili doza potrivita pentru dumneavoastra.

Daca aveti impresia ca efectul Gabaran este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului cat mai repede cu putinta.

Daca sunteti o persoana in varsta (varsta peste 65 de ani), trebuie sa luati doza normala de Gabaran, cu exceptia cazului in care aveti probleme cu rinichii. Medicul dumneavostra poate prescrie diferite scheme de tratament si/sau doze diferite, in cazul in care aveti probleme ale rinichilor. Continuati tratamentul cu Gabaran pana cand medicul dumneavoastra va spune sa-l intrerupeti.

Modul si calea de administrare
Gabaran se administreaza pe cale orala. Inghititi intotdeauna capsulele intregi, cu o cantitate suficienta de apa.

Doza uzuala in tratamentul epilepsiei:
Adulti si adolescenti: Luati numarul de capsule prescris. Medicul dumneavoastra va va mari doza in mod treptat. Doza initiala va fi, in general, cuprinsa intre 300 mg si 900 mg pe zi. Ulterior, doza poate fi crescuta pe baza recomandarilor date de medicul dumneavoastra pana la maxim 3600 mg zilnic si medicul dumneavoastra va va spune sa luati aceasta doza in 3 prize, adica una dimineata, una la pranz si una seara.

Copii cu varsta de minimum 6 ani:
Doza care trebuie administrata copilului dumneavoastra va fi stabilita de medicul dumneavoastra si este calculata in functie de greutatea copilului. Tratamentul se incepe cu o doza initiala mica care este crescuta treptat timp de aproximativ 3 zile.

Doza uzuala pentru controlul epilepsiei este 25-35 mg/kg. Ea se administreaza, de obicei, in 3 prize separate, luand capsula(ele) zilnic, de exemplu dimineata, la pranz si seara.

Gabaran nu este recomandat copiilor cu varsta sub 6 ani.

Doza uzuala in tratamentul durerii din neuropatia periferica:
Adulti:
Luati numarul de capsule prescris de medicul dumneavoastra. Medicul va creste, de regula, doza in mod treptat. Doza initiala este, in general, cuprinsa intre 300 mg si 900 mg zilnic. Apoi, doza poate fi crescuta conform recomandarilor medicului dumneavoastra pana la maxim 3600 mg pe zi si medicul va va spune sa luati aceasta doza in 3 prize, dimineata, la pranz si seara.

Daca aveti probleme ale rinichilor sau sunteti tratat prin hemodializa
Medicul dumneavostra poate prescrie diferite scheme de tratament si/sau doze diferite, in cazul in care aveti probleme ale rinichilor sau sunteti supus hemodializei.

Daca luati mai mult Gabaran decat trebuie
Daca dumneavoastra sau altcineva ia din greseala prea multe comprimate, sau daca credeti ca un copil a inghitit comprimatele, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat serviciu de urgenta. Deoarece comprimatele de gabapentin va pot face sa va simtiti somnolent, este recomandat sa va adresati altcuiva sa va duca la doctor sau la spital, sau sa chemati o ambulanta.

Doze mai mari decat cele recomandate pot determina o crestere a reactiilor adverse incluzand pierderea constientei, ameteli, vedere dubla, vorbire neclara, somnolenta si diaree. Anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital daca ati luat o doza de Gabaran mai mare decat cea prescrisa de medicul dumneavoastra. Luati cu dumneavoastra toate capsulele pe care nu le-ati luat impreuna cu ambalajul astfel incat cei de la spital sa poata afla imediat ce fel de medicament ati luat.

Daca uitati sa luati Gabaran
Daca uitati sa luati o doza de Gabaran, luati-o imediat ce va aduceti aminte, cu exceptia cazului in care este momentul sa luati urmatoarea doza. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Gabaran
Nu intrerupeti administrarea Gabaran cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va spune sa o faceti. Daca tratamentul dumneavoastra trebuie intrerupt, acest lucru trebuie sa se faca in mod treptat pe parcursul unei perioade de cel putin o saptamana. Daca incetati brusc sa luati Gabaran sau inainte ca medicul dumneavoastra sa va spuna acest lucru, exista un risc crescut al aparitiei convulsiilor.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Gabaran daca sunteti alergic la gabapentina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Inainte sa luati Gabaran, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

La un numar mic de pacienti tratati cu medicamente antiepileptice precum gabapentina s-a constatat aparitia unor ganduri de auto-vatamare sau de sinucidere. In cazul in care va apar astfel de ganduri, contactati-va imediat medicul, indiferent de moment.

Informatii importante cu privire la reactii potential grave
La un numar mic de persoane care iau Gabaran s-a constatat o reactie alergica sau o reactie cutanata potential grava, care poate determina mai multe probleme grave daca acestea nu sunt tratate. Trebuie sa cunoasteti aceste simptome pentru a le recunoaste in timp ce luati Gabaran.

Slabiciune musculara, sensibilitate sau durere si, in special, daca in acelasi timp nu va simtiti bine sau aveti o temperatura ridicata pot fi determinate de o distrugere musculara care poate pune viata in pericol si poate duce la probleme cu rinichii. Este posibil sa apara si modificari de culoare a urinei si o modificare a rezultatelor testelor de sange (in special cresterea creatinfosfokinazei sanguine).

Daca aveti oricare dintre aceste semne sau simptome, va rugam sa contactati imediat medicul dumneavoastra.

Gabaran impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Medicamente continand morfina
Daca luati orice fel de medicament continand morfina, va rugam sa spuneti acest lucru medicului dumneavoastra sau farmacistului, deoarece morfina poate creste efectul Gabaran.

Antiacide pentru tratarea indigestiei
Daca Gabaran se administreaza in acelasi timp cu medicamente antiacide care contin aluminiu si magneziu, absorbtia Gabaran la nivelul stomacului poate fi redusa. De aceea, se recomanda ca Gabaran sa fie luat cu cel putin doua ore dupa administrarea unui medicament antiacid.

Gabaran:

Gabaran impreuna cu alimente si bauturi
Gabaran capsule, poate fi luat in orice moment al zilei fara a avea legatura cu orarul meselor.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida,
adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina:
Gabaran nu trebuie luat in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care sunt alte recomandari din partea
medicului dumneavoastra. Femeile aflate la varsta fertila trebuie sa utilizeze metode contraceptive eficace.

Nu exista studii specifice privind utilizarea gabapentinei la gravide, dar in cazul altor medicamente antiepileptice utilizate in tratamentul convulsiilor s-a raportat un risc crescut al afectarii fatului, in special atunci cand se administreaza in acelasi timp mai multe medicamente anticonvulsivante. De aceea, ori de cate ori este posibil si numai la recomandarea medicului dumneavoastra, trebuie sa luati doar un singur medicament anticonvulsivant in timpul sarcinii.

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca ati ramas gravida, credeti ca ati ramas gravida sau daca intentionati sa ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Gabaran. Nu intrerupeti brusc administrarea acestui medicament, deoarece acest lucru poate determina aparitia convulsiilor de intrerupere, care pot avea consecinte grave asupra dumneavoastra si a copilului.

Alaptarea:
Gabapentina, substanta activa din compozitia Gabaran este excretata in laptele matern. Deoarece efectele asupra sugarului nu sunt cunoscute, nu este recomandata alaptarea in timpul tratamentului cu Gabaran.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Gabaran poate determina ameteli, somnolenta si oboseala. Nu trebuie sa conduceti vehicule, sa folositi utilaje complexe sau sa va implicati in activitati potential periculoase, atat timp cat nu stiti cum va influenteaza medicamentul capacitatea de a executa astfel de activitati.

Reactii adverse posibile

Durere abdominala, durere dorsala, oboseala, febra, cefalee, infectii virale, vasodilatatie, constipatie, anomalii dentare, diaree, dispepsie, cresterea apetitului, uscaciune oro-faringiana, greata si/sau varsaturi, leucopenie, edeme periferice, fracturi, mialgii, confuzie, tulburari de coordonare, depresie, ameteli, dizartrie, labilitate emotionala, insomnie, nervozitate, somnolenta, tremor, spasme, tuse, faringita, rinita, abraziuni, acnee, prurit, rash, ambliopie, diplopie, impotenta.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Gabaran

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Gabaran 100 mg capsule
Substanta activa este gabapentina. Fiecare capsula contine gabapentina 100 mg.
Celelalte componente sunt: continutul capsulei - manitol, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu; invelisul capsulei - dioxid de titan (E 171), gelatina, apa, lauril sulfat de sodiu; cerneala de imprimare TekPrintTMSW-9008 Black - shellac, propilen glicol, oxid negru de fer (E 172), hidroxid de potasiu.

Gabaran 300 mg capsule
Substanta activa este gabapentina. Fiecare capsula contine gabapentina 300 mg.
Celelalte componente sunt: continutul capsulei - manitol, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, invelisul capsulei - oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), gelatina, apa, lauril sulfat de sodiu; cerneala de imprimare TekPrintTMSW-9008 Black - shellac, propilen glicol, oxid negru de fer (E 172), hidroxid de potasiu.

Gabaran 400 mg capsule
Substanta activa este gabapentina. Fiecare capsula contine gabapentina 400 mg.
Celelalte componente sunt: continutul capsulei - manitol, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, invelisul capsulei - oxid rosu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), gelatina, apa, lauril sulfat de sodiu; cerneala de imprimare TekPrintTMSW-9008 Black - shellac, propilen glicol, oxid negru de fer (E 172), hidroxid de potasiu.

Ambalaj

Gabaran 100 mg capsule se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari, marimea 4, de culoare alba opaca, inscriptionate cu ,,G100 , continand o pulbere de culoare alba.

Gabaran 300 mg capsule se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari, marimea 0, de culoare crem opac, inscriptionate cu ,,G300 , continand o pulbere de culoare alba.

Gabaran 400 mg capsule se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari, marimea ,,0 el, de culoare portocaliu opac, inscriptionate cu ,,G400 , continand o pulbere de culoare alba.

Gabaran capsule este disponibil in cutii continand 5 blistere a cate 10 capsule.

Fabricant

Terapia SA
Str. Fabricii nr. 124
Cluj Napoca, Romania

Citeste si despre:

Opiu Otoscleroza Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul