Fasolea este o planta medicinalasi alimentara anuala, cultivata in majoritatea regiunilor tarii. Tulpina poateatinge chiar si 3 metri inaltime sau poate fi scurta de maxim 30 cm. Florilesunt de culoare alba, roz, rosie sau verde. Fructul este o pastaie. Fasoleainfloreste din luna iulie pana in septembrie. In scop fitoterapeutic seutilizeaza tecile fara seminte, recoltate in luna septembrie sau octombrie, lamaturitatea lor completa.
Fasolea contine protide,glucide, saruri minerale (fier, potasiu, zinc, fosfor), oligoelemente, vitaminaA, vitamina C, vitamine din grupul b. Are efect nutritiv, depurativ,hipoglicemiant, hipotensiv, energizant, diuretic, remineralizant.
Fasolea se foloseste ca aliment in gastronomie, in preparareadiverselor tipuri de salate sau preparate culinare.
Uz intern:
- boli renale, boli aleaparatului urinar (cistite, pielonefrite), afectiuni cardiace, edeme, bolireumatice, guta, tuberculoza pulmonara, diabet, convalescenta, obezitate.
Uz extern:
- acnee, eruptii cutanate.