Indicatii
Epiquantel este eficient impotriva tuturor speciilor de schistosome, parazitilor ficatului si plamanilor, precum si impotriva unei largi categorii de viermi lati.
Dozarea medicamentului seva face in functie de cazurile individuale. Daca pe parcursul unei zile o doza trebuie repetata de mai multe ori, intervalul dintre doze trebuie sa fie de 4 6 ore. Comprimatele vor fi inghitite cu putin lichid dupa masa si nu vor fi mestecate. Un comprimat are patru segmente, fiecare segment continand 150 mg de substanta activa, ceea ce permite o reglare mai usoara si mai exacta a dozarii in functie de greutatea corporala a bolnavului.
Contraindicatii
Nu au fost inregistrate pana in prezent.
Precautii
In cazurile de cisticercoza se va recurge la spitalizare si ingrijire de catre un medic specialist. Desi experimentele efectuate pe animale au demonstrat ca Epiquantel nu este toxic pentru embrion si nu are potential mutagen sau carcinogen, totusi nu se va prescrie administrarea Epiquantel-ului in primele trei luni de sarcina. Femeilor care alapteaza li se va prescrie tratamentul cu Epiquantel cu conditia ca in ziua in care li se va administra medicamentul si in urmatoarele 72 de ore, copilul sa fie alimentat artificial.
Epiquantel este in general bine tolerat. In mod ocazional pot aparea efecte secundare slabe si trecatoare, in special la bolnavii puternic infestati. Asemenea efecte secundare sunt: dureri de cap, ameteala, greata, diaree.
Compozitie
Fiecare comprimat contine 600 mg praziquantel.