EDNYT, comprimate

Prospect

Publicat: 20 Decembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare:
Comprimate 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg; ct. x 1 fl. x 28 cpr.; ct. x 3 blist. x 10 cpr.

Indicatii:
HTA esentiala, inclusiv forme maligne sau refractare; hta cu nefropatie diabetica; HTA renovasculara (cu exceptia cazurilor de stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional). IC congestiva; disfunctie ventriculara stanga asimptomatica sau dupa IMA.

Dozare si mod de administrare:
HTA esentiala: doza initiala este de 5 mg, in priza unica, zilnic; doza se poate creste, fara a depasi 40 mg/zi; doza uzuala de intretinere este de 10-20 mg/zi, fractionat in 1-2 prize. IC congestiva: doza initiala este de 2,5 mg pe zi in priza unica; doza se poate creste fara a depasi 40 mg/zi; doza de intretinere recomandata este de 5-20 mg/zi, in 1-2 prize. in IR dozele se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate; edem angioneurotic provocat de un IEC in antecedente; sarcina si alaptare; stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional; hiperpotasemie.

Atentionari:
Prudenta in hTA ortostatica; asociere cu diuretice; depletie hidrosalina; IR, bolnavii dializati; varstnici, inaintea unei interventii chirurgicale; ateroscleroza avansata, cardiopatie ischemica, insuficienta circulatorie cerebrala, stenoza aortica severa; pacientii imunodeprimati sau cu boli autmune (colagenoze etc.).

Reactii adverse:
Hipertensiune artenriala, hTA ortostatica, tuse uscata insotita sau nu de obstructie nazala, edemul angioneurotic, cefalee, astenie, anorexie, greata, dureri abdominale, reactii alergice (prurit, eruptii cutanate, edem angioneurotic etc.), fenomene de IR functionala, hiperpotasemie, neutropenie, agranulocitoza, anemie aplastica.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×