Indicatii
Ditec contine doua substante: un bronhodilatator beta2-adenergic (fenoterol bromhidrat) si un antiinflamator nonsteroidic (cromoglicat disodic). Remediu de electie in astmul bronsic alergic si in astmul de efort, Ditec are efect antiinflamator, antialergic si bronhodilatator rapid (datorita componentei fenoterol bromhidrat) si de lunga durata (datorita cromoglicatului disodic), cu reactii adverse minime. Ditec este un bronhodilatator rapid si, in acelasi timp, un inhibitor al hiperreactivitatii bronsice imediate si tardive. Fenoterolul stimuleaza receptorii beta2-adrenergici, rezultand relaxarea musculaturii netede bronsice. Cromoglicatul disodic are un efect profilactic in astmul bronsic, reducand inflamatia cailor aerifere prin urmatoarele mecanisme: stabilizarea mastocitelor, inhibarea eliberarii mediatorilor din mastocite, inhibarea activitatii celulelor inflamatorii. Actiunea sinergica a fenoterolului si cromoglicatului disodic confera produsului o eficacitate superioara monoterapiei.
Ditec este indicat in astmul bronsic intermitent (hiperreactivitate bronsica episodica), in astmul bronsic persistent usor, persistent moderat si sever non-corticodependent, in astmul de efort, in astmul indus de aer rece. Se recomanda in special copiilor, adolescentilor, adultilor tineri cu astm bronsic, pacientilor atopici.
Dozele recomandate adultilor si copiilor de 6 ani si peste sunt urmatoarele: tratamentul profilactic si de lunga durata: 2 pufuri de Ditec de 4 ori pe zi la intervale regulate (maximum 8 pufuri pe zi); tratamentul dispneei acute: se pot inhala 1-2 pufuri suplimentare. Daca simptomatologia nu se amelioreaza, pacientul trebuie sa se adreseze de urgenta medicului; profilaxia specifica (in astmul de efort sau la contactul previzibil cu substante alergizante): 2 pufuri de Ditec; copiii intre 4 si 6 ani: 1 puf de Ditec de 4 ori pe zi, la intervale regulate.
Folosirea corecta a flaconului inhalator dozator este foarte importanta pentru reusita tratamentului. Inaintea primei utilizari se scoate capacul de protectie, se agita bine flaconul si se testeaza functionalitatea prin eliberarea unei doze in aer. La fiecare utilizare se vor respecta urmatoarele indicatii:
1 - se scoate capacul de protectie si se agita bine flaconul;
2 - se prinde flaconul intre doua degete: indexul la baza si policele in dreptul piesei bucale; flaconul se tine vertical cu baza in sus;
3 - se expira profund;
4 - buzele se strang ferm in jurul piesei bucale;
5 - se inspira lent si profund pe gura; la inceputul inspirului se apasa baza flaconului pentru eliberarea unei doze de aerosol; dupa inhalarea dozei de aerosol, se scoate din gura piesa bucala si se mentine apnee voluntara postinspir aproximativ 10 secunde, dupa care se expira lent pe nas;
6 - pentru administrarea unui al doilea puf, dupa un interval de 1-2 minute, se repeta indicatiile de la punctele 2, 3, 4, 5. Dupa intrebuintare se pune la loc capacul de protectie al piesei bucale. Piesa bucala va fi spalata cu apa calda. Daca se foloseste sapun sau detergent, se va clati bine cu apa curata. Flaconul aflat sub presiune nu trebuie expus la temperaturi mai mari de 50 grade Celsius si nu trebuie deschis fortat.
Contraindicatii
Cardiomiopatia obstructiva hipertrofica, tahiaritmii. Hipersensibilitate la fenoterol bromhidrat, cromoglicat disodic sau la propulsantii de aerosoli.
Precautii
Asocierea cu bronhodilatatoare simpatomimetice se va face sub stricta supraveghere medicala. Se pot administra concomitent bronhodilatatoare anticolinergice. Se va evalua raportul risc/beneficiu in cazul administrarii produsului la pacientii cu diabet zaharat insuficient controlat, infarct miocardic recent, hipertiroidism.
Interactiuni medicamentoase
Beta-adrenergicele, anticolinergicele, derivatii xantinici si corticosteroizii pot accentua efectele terapeutice ale Ditec. Administrarea concomitenta de beta-adrenergice, anticolinergice si derivati xantinici pe cale sistemica poate duce la intensificarea efectelor secundare. Nu se cunosc interactiuni cu efecte adverse in cazul asocierii Ditec cu expectorante. Asocierea cu beta-blocante poate avea ca rezultat o reducere semnificativa a efectului bronhodilatator al Ditec.
Desi Ditec nu s-a dovedit a avea efecte nedorite daca se administreaza in timpul sarcinii, totusi se recomanda precautiile uzuale, mai ales in primul trimestru de sarcina. Este indicat sa se tina seama de efectul inhibitor al fenoterolului asupra contractiilor uterine, in timpul travaliului.
La pacientii hipersensibili pot aparea: usor tremor al musculaturii scheletice si nervozitate, mai rar tahicardie, palpitatii sau cefalee. In foarte rare cazuri s-au semnalat iritatii locale sau reactii alergice.
Supradozare
Datorita supradozajului pot aparea: tremorul degetelor, greata, agitatie, tahicardie, palpitatii, ameteli, cefalee, cresterea tensiunii arteriale sistolice, scaderea tensiunii arteriale diastolice, senzatie de opresiune toracica, extrasistole. Se recomanda sedative, tranchilizante sau terapie intensiva in cazurile severe. Tratamentul specific in caz de supradozaj este reprezentat de beta-blocanti (de preferat beta1-selectivi) care se vor administra cu atentie, mai ales la pacientii cu astm bronsic la care exista pericolul accentuarii bronhospasmului.
Ambalaj
Flacon de 10 ml cu 200 pufuri a 0,05 mg fenoterol bromhidrat + 1 mg cromoglicat disodic/puf.