DISPOZITIV INTRAUTERIN COPPER T, model TCu 380 A

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Produs anticonceptional care previne aparitia unei sarcini nedorite. Siguranta contraceptiva este mai mica decat a produselor care inhiba ovulatia. Se recomanda femeilor care nu doresc sau nu tolereaza contraceptive hormonale.

Contraindicatii
Sarcina, afectiuni maligne in sfera genitala, boli inflamatorii pelviene acute, modificari anatomice congenitale sau dobandite ale uterului sau canalului cervical, endometrioza, sangerari genitale de origine neprecizata, afectiuni generale care pot produce bacteriemie, afectiuni asociate cu aparare imunitara deficitara, boala wilson, alergie la cupru, antecedente de sarcina extrauterina. Beneficiul inserarii DIU trebuie cantarit cu grija fata de riscuri posibile in cazul unui uter cicatriceal.

Reactii adverse
La inceput poate determina dureri in abdomenul inferior care dispar de obicei. Foarte rar la inserare sau extragere poate aparea o scurta pierdere de cunostinta sau bradicardie. sangerarea menstruala poate fi mai abundenta sau cu o durata mai mare si uneori dureroasa, putand determina o anemie feripriva. Infectiile pelviene apar mai frecvent la femeile cu DIU decat la celelalte femei. Au fost descrise si cazuri foarte rare de alergie la cupru.

Note speciale
Femeia va fi instruita ca la intervale de timp stabilite anterior (de regula dupa ciclu) sa controleze existenta firelor de DIU in vagin. In cazul aparitiei chiar a unor simptome discrete de inflamatie locala este necesara o terapie cu antibiotice. Cazurile importante vor necesita extragerea DIU. La 1, 3, 6 si 12 luni dupa insertie si apoi in fiecare an se va efectua un examen ginecologic. Instructiunile de montare se afla in literatura de specialitate.

Citeste si despre:

Metode contraceptive - dispozitivul intrauterin sau steriletul Beneficii ale contraceptiei hormonale Metode contraceptive Alegerea metodei contraceptive potrivite Histerosalpingograma Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Anexita Endometrioza - proliferare endometru Cauze anatomice de infertilitate - Uter